Piebalgs: Latvijas patērētāji samaksās par neatkarību no Gazprom

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasЛоготип компании "Газпром"
Логотип компании Газпром - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas valstīm nav jāraizējas par neatkarību no Krievijas gāzes, vienīgais jautājums – kas par to samaksās un cik, norāda bijušais ES enerģētikas komisārs Andris Piebalgs.

RĪGA, 6. decembris – Sputnik. Latvijas gāzes tirgus var justies pietiekami ērti, taču jautājums ir – cik patērētājiem nāksies maksāt par gāzes nodrošināšanas drošību, atzina bijušais enerģētikas eirokomisārs Andris Piebalgs LNT intervijā.

Tirgus jau vairāk nekā gadu ir atvērts, taču ir jāapspriež, kā tas attīstīsies tālāk, piebilda Piebalgs. Viens no perspektīvajiem projektiem – gāzesvada celtniecība no Somijas caur Igauniju, tas paplašinātu gāzes tirgu.

Газодобывающее предприятие компании Укргаздобыча во Львовской области - Sputnik Latvija
Inčukalns ir pustukšs: Latvijā stāsta, vai gāzes ziemai pietiks

Piebalgs ir pārliecināts, ka jācenšas izveidot no atsevišķiem tirgiem vienu lielu, jo "parasti šie tirgi paliek nacionālo valstu robežās".

Daudzas Eiropas valstis ir atkarīgas no Krievijas gāzes, taču, no patērētāju viedokļa skatoties, šeit nav par ko uztraukties.

"Arī Baltijas reģionā ir diversificētas pieejas, arī Gazprom ir noteiktas saistības attiecībā pret konkurenci, ko viņš pats ir arī akceptējis, un, ja viņš neseko tam līdzi, tad ir milzīgi sodi, un, protams, ir arī alternatīvas visu laiku.

Tā kā no šāda viedokļa es šodien teiktu – varbūt Dienvidaustrumeiropā tas vēl ir risks, bet Baltijas reģionā un pamatā Eiropā tā nav problēma," norādīja bijušais komisārs.

Diversifikācija iekļauj gan piekļuvi sašķidrinātajai dabasgāzei, gan savienojumu celtniecība ar citu valstu gāzes sistēmām.

Piebalgs atzīmēja, ka par piegāžu drošību maksā patērētāji, minot par piemēru Inčukalna gāzes krātuves infrustruktūras uzturēšanu, kura saskaras ar sezonālām problēmām, kas saistītas ar krātuves aizpildīšanas līmeni, taču, bez šaubām, garantē piegādes.

Круглый стол в связи с арестом правозащитника А. Гапоненко латвийскими властями - Sputnik Latvija
"Kapakmens uz attiecībām ar Krieviju": Puškovs par Latvijas eirodeputātes rezolūciju

"Svarīgs jautājums ir – cik patērētājam būtu jāmaksā par gāzes piegādes drošību. Un te vienkāršas atbildes uz šo jautājumu nav," noslēgumā sacīja Piebalgs.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, pēc gāzes tirgus atvēršanas Latvija regulāri saskaras ar pustukšas Inčukalna gāzes krātuves problēmu, jo gāzes tirgotājiem nav pienākuma uzturēt tajā noteiktas rezerves, taču bez tā lielu apjomu iesūknēšana vasaras periodā bieži izrādās neizdevīga.

Šogad aukstā laika iestāšanās sākumā PGK tika aizpildīta par 60%, taču GTS operators Conexus Baltic Grid apgalvo, ka ar šo apjomu jāpietiek Latvijas un reģionālajam patēriņam, ja ziema nebūs pārāk auksta.

Ziņu lente
0