Viedoklis

Dienas ir skaitītas: dolāram prognozē 30% devalvāciju

© Pixabay / PublicDomainPicturesДоллары
Доллары - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dolāra kurs samazināsies par 30% "ASV trīskāršā deficīta" dēļ, kas beigās novedīs pie neizbēgamā – dolārs pazaudēs pasaules rezerves valūtas statusu, uzskata eksperti.

Pirms dažām dienām amerikāņu valūta strauji samazinājās cenā, reaģējot uz FRS vadītāja Džeroma Pauela paziņojumu, ka šobrīd procentu likmes ir nedaudz zemākas par neitrālo diapazonu. Kā norāda RIA Novosti autore Nataļja Dembinska, finansisti mierīgi izturas pret šādām svārstībām, taču brīdina: jau līdz 2019. gada beigām dolārs ieies lejupslīdes trajektorijā, turklāt uz daudziem gadiem. Savukārt miljardieris un investors Rejs Dalio ir pārliecināts: kurs samazināsies par 30% "ASV trīskāršā deficīta" dēļ, kas beigās novedīs pie neizbēgamā – dolārs pazaudēs pasaules rezerves valūtas statusu, uzskata eksperti.

Dārgā nauda

Путин пошутил про судьбу доллара в России - видео - Sputnik Latvija
Video
Viņš mūs pamet: Putins pajokoja par dolāra likteni Krievijā
Kopš 2017. gada beigām Federālā rezerve pastiprina naudas un kredītu politiku, pakāpeniski palielinot likmes. Regulatora loģika ir gaužām vienkārša: krīze jau sen ir aiz muguras, Amerikas ekonomika atkopjas, un tāpēc stimulējošiem pasākumiem jādara gals. Šogad vien FRS pacēla pamatlikmi trīs reizes. Tāds naudas sadārdzināšanās temps nostādījis daudzas kompānijas diezgan apgrūtinošā stāvoklī: jaunu kredītu ņemšana kļūst arvien dārgākā, un jāapmaksā arī vecie parādi. Tramps jau asi kritizējis regulatora stratēģiju, paziņojot, ka FRS ir "sajukusi prātā" un pārvērtusies Amerikas ekonomikas galvenajā draudā.

Drauds ir absolūti reāls: nekustamā īpašuma tirgus jau ir reaģējis uz FRS rīcību ar palēnināšanos, dzīvesvietas cenas pārsniegušas līmeņus, kuri bija pirms 2008. gada krīzes. Analītiķi neizslēdz, ka 2019. gadā regulators varētu paņemt pauzi. Taču Pauels vienalga lika saprast: tirgum derētu gatavoties gludai un pakāpeniskai pamatlikmes palielināšanai.

"Depresijas" gadi

Tikmēr JPMorgan Chase analītiķi aprēķinājuši, kā izmaiņas ASV monetārajā politikā ietekmēs dolāra kursu. Pēc viņu vērtējuma, samazināšanās sāksies nākamā gada beigās, un lauz lejupslīdes trendu Amerikas valūta vairs nespēs: lejupslīde ilgs gadiem ilgi.

Šādu trajektoriju iesāks ASV ekonomikas atdzišana un pauze FRS likmju paaugstināšanā gada otrajā pusē.

"Beigās mūs sagaida dolāra lejupslīde daudzu gadu garumā. Nākamā gada otrajā pusē, ja FRS patiešām paņems taimautu, ekonomika kļūs lēnāka, savukārt pārējā pasaule stabilizēsies, mēs kļūsim par Amerikas valūtas samazināšanās lieciniekiem," citē JPMorgan globālo stratēģi Gabrielu Santosu Bloomberg.

Saskaņā ar JPMorgan ekonomistu prognozēm, ASV ekonomika kļūs par 1,9% lēnāka. "Izaugsmes tempu samazināšanās līdz 2% - scenārijs, kura gadījumā dolāru sagaida daudzu gadu ilgs kritums," konstatēja bankas analītiķi.

Hronisks deficīts

Krievijas un ASV karogi - Sputnik Latvija
Viedoklis
Veseris bumeranga lomā: Amerika brīdināta par Krievijai veltīto sankciju negatīvo ietekmi
Viens no vadošajiem amerikāņu finanšu speciālistiem, pasaulē lielākā privāto investīciju fonda Bridgewater Associates dibinātājs miljardieris Rejs Dalio arī ir pārliecināts, ka situācija ekonomikā nesola neko labu dolāram. Tiesa, pēc viņa domām, par gludu un ilggadīgu samazinājumu nenākas runāt: dolārs nobruks sakarā ar turpmāko "trīskāršā deficīta" palielinājumu: budžeta, tirdzniecības līdzsvara un tekošo operāciju konta deficītu.

Kā skaidro Dalio, ASV trīskāršais deficīts atbaidīs valsts kases obligāciju ārzemju pircējus, kas izprovocēs sprādziena cienīgu to ienākumu izaugsmi un graujošu dolāra kursa kritumu par 30%.

Tādā gadījumā, pārliecināts investors, Amerikas naudas vienība neizbēgami pazaudēs pasaules rezerves valūtas statusu. Dalio neprecizēja, kas nomainīs dolāru, taču paziņoja: šis scenārijs kļūs par ASV "sliktāko murgu".

"Dolāra loma samazināsies, Amerikas vērtspapīru īpašnieki gūs zaudējumus. Mēs redzēsim, kā uz skatuves iznāks citas valūtas. Kādas tieši? Tas ir ļoti plašs sarunas temats," norādīja viņš.

Zelts, nevis dolāri

Uz to, ka dolāra dienas pasaules galvenās valūtas lomā ir skaitītas, norāda arī cits amerikāņu ekonomists – Bērklijas Kalifornijas universitātes profesors Barijs Eihengrīns. Mūsdienu finanšu tehnoloģiju jauda sagrauj "tīkla efektus", kuri veidojuši dabīgu valūtas monopolu, skaidro viņš. Šodien arvien vieglāk pārslēgties starp valūtām, tas ir salīdzināms ar operāciju sistēmu attīstību personīgai elektronikai.

Arī Dalio norāda uz zeltu, kā uz vienu no drošākajiem valūtas investēšanas un politisko risku instrumentiem. Un tam ir saprātīgs skaidrojums: dolāra sistēmas sabrukšanas gadījumā (un to veicina, neraugoties uz pārējo, milzīgie ne ar ko nenodrošinātie parādi) zelts viennozīmīgi nezaudēs cenu. Saglabājot maksājuma līdzekļa funkciju pasaules tirdzniecībā, šis aktīvs samazina atkarību no jebkuras valūtas.

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Pāriet pie mediju bankasBankas zelta stieņi
Dienas ir skaitītas: dolāram prognozē 30% devalvāciju - Sputnik Latvija
Bankas zelta stieņi

Nav brīnums, ka dolāru vietā Krievija arvien vairāk izvēlas stieņus. Zelta rezerves jau ir sasniegušas rekorda līmeni, savukārt ASV vērtspapīru daļa Krievijas CB starptautiskajās rezervēs praktiski kļuvusi niecīga.

"Esmu pārliecināts, ka globālā pārslodze notiks tad, kad pasaules valdībām būs jātiek vaļā no parādiem, un viņi visu piesaistīs zelta cenai. Lūk kādēļ Krievijai un Ķīnai līdzīgas valstis uzkrāj zeltu – viņas zina, kas var notikt pēc dažiem gadiem," konstatēja Kīts Ņumeiers, First Mining Gold direktoru padomes priekšsēdētājs.

Ziņu lente
0