Ukraiņu žurnālists: karastāvokļa noteikumi atbilst NATO norādījumiem

© Пресс-служба президента Украины / Pāriet pie mediju bankasЗаседание Верховной рады Украины
Заседание Верховной рады Украины - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Karastāvokļa ieviešana Ukrainā esot bijusi plānota jau pirms dažiem mēnešiem, paziņoja ukraiņu žurnālists Dmitrijs Gordons.

RĪGA, 4. decembris – Sputnik. Kijeva pēc Berlīnes un NATO rīkojuma noteikusi īsāku karastāvokļa termiņu un ieviesusi to tikai daļā valsts teritorijas, paziņoja žurnālists Dmitrijs Gordons intervijā telekanālam NewsOne.

"Es zinu, ka prezidents saņēmis vairākus zvanus no (Vācijas kancleres Angelas) Merkeles un NATO vadītāja (Jensa Stoltenberga). Rezultātā karastāvokļa termiņš samazinājās no 60 līdz 30 diennaktīm, un visas Ukrainas teritorijas vietā tas attiecināts tikai uz 10 apgabaliem. Es jums pastāstītu daudz vairāk, taču man tagad ir cenzūra – ģimene, kas man neļauj runāt lieku. Taču visu, ko vajag, es jums jau pastāstīju, savukārt pārējais tāpat ir redzams "starp rindām"," - pateica Gordons.

Pēc viņa datiem, karastāvokļa ieviešana Ukrainā tika plānota jau pirms dažiem mēnešiem, tas bija "viens no rezerves priekšvēlēšanu scenārijiem vienā no prezidenta amata kandidātu komandām".

Ukrainas prezidents Petro Porošenko parakstīja rīkojumu par karastāvokļa ieviešanu desmit valsts apgabalos uz 30 dienām. Augstākā Rada atbalstīja dokumentu 26. novembrī. Porošenko paziņoja, ka piedāvājis Radai ieviest kara stāvokli uz 30 dienām, nevis uz 60 dienām, lai netraucētu 31. martā ieplānotajām vēlēšanām. Turklāt sākotnēji bija plānots ieviest kara stāvokli visā Ukrainas teritorijā.

Prezidenta vēlēšanu sacensībām Ukrainā jāsākas 2018. gada decembra beigās. Tagadējais Ukrainas prezidents nav paziņojis par plāniem balotēties amatam. Saskaņā ar jaunākajiem socioloģiskās grupas "Reiting" datiem, partijas "Batkivščina" līdere Jūlija Timošenko atrodas prezidenta kandidātu reitinga augšgalā ar 17% balsu, Porošenko atbalsta 10% vēlētāju.

Provokācija Kerčas šaurumā

25. novembra rītā Ukrainas JKS kuģi "Berdjansk", "Nikopoļ" un "Jani Kapu" pārkāpa Krievijas valsts robežu un vairākas stundas veica bīstamus manevrus, neatbildot uz Krievijas robežsardzes likumīgajām prasībām.

Министр иностранных дел Германии Зигмар Габриэль - Sputnik Latvija
Ukraina centusies ievilkt Vāciju karā, paziņoja Vācijas bijušais ārlietu ministrs

Kuģi tika aizturēti, uz tiem bija 24 Ukrainas karavīri, tostarp – Ukrainas Drošības dienesta darbinieki, kuri, saskaņā ar Krievijas Drošības dienesta rīcībā esošo informāciju, koordinēja provokācijas.

Ierosināta krimināllieta par valsts robežas pārkāpšanu.

Krievijas prezidents incidentu raksturoja kā iepriekš sagatavotu provokāciju, ko Ukrainas prezidents Petro Porošenko izmantojis kā ieganstu ārkārtas situācijas ieviešanai Ukrainā prezidenta vēlēšanu priekšvakarā.

Krievijas valsts vadītājs uzsvēra, ka robežsargi izpildījuši savu pienākumu, aizsargājot valsts robežu.

Ziņu lente
0