Tiesa Krimā arestējusi ukraiņu jūrniekus pēc Krievijas robežas pārkāpšanas

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasИзбрание меры пресечения задержанным украинским морякам
Избрание меры пресечения задержанным украинским морякам - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pie militārpersonām tika atrasti dokumenti, kuros ir acīmredzami skaidrs, ka karavīri bijuši labi informēti par Kerčas šauruma šķērsošanas kārtību.

RĪGA, 28. novembris – Sputnik. Krimas tiesa uz diviem mēnešiem arestējusi 15 no 24 Ukrainas JKS jūrniekiem, kuri tika aizturēti par Krievijas valsts robežas pārkāpšanu. Pārējo aizturēto lietas tiesa izskatīs šodien, 28. novembrī.

Kā vēsta RIA Novosti Krima, sēdes notika vienlaikus Kerčā un Simferopolē, kur tika nogādāti apsūdzētie. Viņu aizstāvība paziņoja, ka līdz 25. janvārim jūrnieki atradīsies Simferopoles Izmeklēšanas ieslodzījuma izolatorā. Tiesa, tostarp aizturējusi Ukrainas JKS bruņu kutera "Berdjansk" leitnantu Romānu Mokrjaku, Ukrainas BS virsnieku Sergeju Popovu, kā arī vēl 13 jūrniekus, tostarp vieglus ievainojumus guvušos incidenta laikā Kerčas šaurumā.

© Sputnik / Александр Полегенько / Pāriet pie mediju bankasViens no aizturētajiem jūrniekiem no Ukrainas JKS kuģiem "Berdjansk", "Ņikopoļ" un "Jani Kapu" Jurijs Budzilo Simferopoles Kijevas rajona tiesā
Tiesa Krimā arestējusi ukraiņu jūrniekus pēc Krievijas robežas pārkāpšanas - Sputnik Latvija
Viens no aizturētajiem jūrniekiem no Ukrainas JKS kuģiem "Berdjansk", "Ņikopoļ" un "Jani Kapu" Jurijs Budzilo Simferopoles Kijevas rajona tiesā

Arestētie tiek apsūdzēti smaga nozieguma pastrādāšanā, kas saistīts ar nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu, par kuru paredzēts sods un brīvības atņemšana līdz sešiem gadiem.

FDD konfiscēja aizturēto dokumentus, pēc kuriem var secināt, ka Ukrainas JKS kuģu grupējumam bija nodomi nemanīti veikt pāreju no Odesas uz Berdjansku.

© ФСБ РоссииUkrainas JKS jūrnieku konfiscētie dokumenti, kuri aizturēti par Krievijas valsts robežās pārkāpšanu
Tiesa Krimā arestējusi ukraiņu jūrniekus pēc Krievijas robežas pārkāpšanas - Sputnik Latvija
Ukrainas JKS jūrnieku konfiscētie dokumenti, kuri aizturēti par Krievijas valsts robežās pārkāpšanu

Turklāt karavīri bijuši labi informēti par Kerčas šauruma šķērsošanas noteikumiem.

© ФСБ РоссииUkrainas JKS jūrnieku konfiscētie dokumenti, kuri aizturēti par Krievijas valsts robežās pārkāpšanu
Tiesa Krimā arestējusi ukraiņu jūrniekus pēc Krievijas robežas pārkāpšanas - Sputnik Latvija
Ukrainas JKS jūrnieku konfiscētie dokumenti, kuri aizturēti par Krievijas valsts robežās pārkāpšanu

Kā pēc sarunas ar jūrniekiem pastāstīja Krimas Republikas cilvēktiesību pilnvarotā persona Ludmila Lubina, aizturētie necerēja uz šādu notikumu attīstību, jo nebija informēti par plāniem sarīkot provokāciju.

"Es vaicāju, vai viņi saprot, ko ir izdarījuši. Viņi saka, ka zināja tikai to, ka dodas Mariupoles ostā. Viņi visi saka, ka nezināja par šīm "mākslībām"," pateica Lubina.

Iepriekš FDD paziņoja, ka provokāciju koordinēja UDD darbinieki, kuri atradās uz Ukrainas kuģiem .

Vakar Krievijas FDD publicēja liecību videoierakstu, kuras sniedza aizturētie pārkāpēji.

Provokācijas Kerčas šaurumā

Trīs Ukrainas JKS kuģi svētdien, 25. novembrī, nelikumīgi šķērsoja Krievijas jūras robežu. Kuģi "Berdjansk", "Ņikopoļ" un "Jani Kapu", pārkāpjot ANO Jūras likumdošanas konvencijas 19. un 21. pantu iegāja īslaicīgi slēgtajā Krievijas akvatorijā un vairāku stundu garumā veica bīstamus manevrus.

Корабль ВМС Украины Бердянск в Одессе - Sputnik Latvija
Kijevas provokācija Kerčas šaurumā: Latvijā alkst "atriebties" Krievijai

Reakcija uz likumīgām viņus pavadošo Krievijas kuteru un kuģu prasībām no Ukrainas kuģu puses nesekoja, tika pieņemts lēmums pielietot ieročus. Ukrainas JKS kuģi tika aizturēti apmēram 20 kilometru attālumā no Krievijas piekrastes un 50 kilometrus uz dienvidrietumiem no ierastā kuģu ceļa cauri Kerčas šaurumam zem Krimas tilta. Operācijas laikā trīs ukraiņu jūrnieki guva vieglus ievainojumus, viņiem tika sniegta medicīniskā palīdzība.

Krievija uzsāka krimināllietu par valsts robežas pārkāpumu un piedāvāja apspriests situāciju Azovas jūrā ANO Drošības Padomes sēdē pirmdien, taču ar balsu vairākumu šis jautājums tika bloķēts. Ukraina ieviesusi kara stāvokli uz 30 dienām.

Ziņu lente
0