Krājiet naudu maizei un bulciņām: sliktā labības raža ietekmēs cenas Latvijā

© Sputnik / Виталий Аньков / Pāriet pie mediju bankasРабота пекарни
Работа пекарни - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltmaizes un bulciņu cenas varētu pieaugt jau šogad, taču pastāv iespēja, ka baltmaizes cena tomēr nebūs tik dzēlīga: visas cerības uz konkurenci.

RĪGA, 3. decembris – Sputnik. Viena no lielākajiem Latvijas maizes cepšanas uzņēmumiem AS "Hanzas maiznīca" vadītājs un valdes loceklis Uģis Mihņevičs raizējas, ka jau šogad varētu notikt kviešu miltu produktu cenu kāpums, vēsta Grani.lv.

Inflācija skars baltmaizi un bulciņas, toties rudzu miltu produktu cenas, pēc uzņēmēja domām, diez vai stipri pieaugs, jo to izstrādājumi nav tik plaši izplatīti un tiek ražoti lokāli.

Par svarīgāko kviešu maizes cenas pieaugumu Mihņevičs nosauca būtisku kviešu cenas kāpumu biržā.

"Grausi ir būtiskākais maizes cenu veidojošais faktors," - paskaidroja viņš.

Par labības cenu kāpuma iemeslu kļuva vasaras sausums. Šogad tā rezultātā cieta ne vien raža Latvijā, bet arī Vācijā un Zviedrijā. Turklāt šajās valstīs raža bijusi sliktākā pēdējo 25 gadu laikā.

Taču, pēc Mihņeviča sacītā, nav iespējams absolūti precīzi noteikt, vai maizes cenas Latvija pieaugs jau 2018. gadā. Tas ir atkarīgs no labības krājumiem katrā maizes cepšanas uzņēmumā, no labības iepirkšanas līgumiem un no labības cenas biržā tās iegādes brīdī.

Turklāt uzņēmējs apgalvo, ka Latvijā maizes ražošanas nozarē pastāv pietiekami nopietna konkurence, kas liek attīstīties pašiem ražotājiem, savukārt pircējiem sniedz plašāku produktu izvēli.

Уборка зерновых в Новосибирской области - Sputnik Latvija
Krievijas graudi Latvijai izmaksā dārgi

Piemēram, uzņēmums AS "Hanzas maiznīca", lai būtu pircējiem interesantāks, šogad ieguldīja vairākus simtus tūkstošus eiro inovācijās un jaunos produktos, tostarp rudzu un auzu maizes līnijā "Auza laba".

Neskatoties uz to, augustā tika ziņots par diezgan bēdīgu ainu, kas iezīmējas arī attiecībā uz rudzu maizi. Maiznīcās norādīja, ka karstās vasaras dēļ maizniekiem varētu nepietikt rudzu miltu visgaršīgākajai Latvijas maizei no Kaupo šķirnes rudziem.

Par to, ka miltu izstrādājumi, un līdz ar tiem olas, putnu gaļa un kakao un citi pārtikas produkti varētu kļūt dārgāki jau līdz 2018. gada beigām kļuva zināms iepriekš.

Taču eksperti uzskata, ka Latvijas iedzīvotājiem nav pamata uztraukumam par būtisku dārzeņu un augļu cenu kāpumu, jo kopējie to ražošanas apjomi ir pieauguši, savukārt konkurence tirgū ir augsta.

Ziņu lente
0