Melnu maizi neizlūgsies: ceptuvēm var pietrūkt Latvijas rudzu

© Sputnik / Sergey MelkonovРжаной хлеб с васильками - ноу-хау смилтенской компании Kukaburras, в ассортименте которой есть даже яблочный сыр!
Ржаной хлеб с васильками - ноу-хау смилтенской компании Kukaburras, в ассортименте которой есть даже яблочный сыр! - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rudzu sējumi Latvijā nenovēršami samazinās, un šogad sausuma dēļ raža sarukusi par 30-50%, turklāt īpaši nav paveicies Kaupo – Latvijas rudzu šķirnei.

RĪGA, 27. augusts — Sputnik. Garšīgāko rudzu maizi Latvijā cep no vietējās šķirnes rudziem Kaupo, taču šogad karstās vasaras dēļ ceptuvēm var pietrūkt rudzu miltu, vēsta Skaties.lv.

"Es vēl nezinu, kāds ir iekūlums, cik novākts pa visu Latviju, neesam vēl sazinājušies ar iepircējiem. No malas skatoties, tā tas arī varētu būt. Labā ziņa, ka graudi, kas izauguši, ir ļoti labi, kvalitatīvi," – atzina maizes ceptuves "Lāči" saimnieks Normunds Skauģis.

Telekanāls atzīmēja, ka rudzu sējumi Latvijā sasniedz tikai 5% no kopējām labības platībām, kuru vidū 67% ieņem kvieši. Jaunākie dati liecina, ka šogad sasniegts rudzu sējumu antirekords pēdējo 18 gadu laikā, turklāt sausuma dēļ raža samazinājusies par 30-50%.

Skauģis pastāstīja, ka kopumā rudzu vajadzētu pietikt, taču "Kaupo" gadījumā maizes cepējiem nāksies ķerties pie rezerves plāna.

"Tad dzirnavnieks šo jautājumu risinās – vai nu iepirks ārzemēs vai mums nāksies daļēji kaut kā lāpīties, berot klāt hibrīdus," – saka maizes ceptuves "Lāči" saimnieks.

Zemkopības ministrija pūlējās saņemt ES palīdzību lauksaimniecības jomā, taču nesekmīgi.

Sarūsējuši pirkumu ratiņi pludmalē - Sputnik Latvija
Ēdiet dārzeņus, dzeriet kafiju un staigājiet kājām: dzīve Latvijā kļuvusi dārgāka

"Mēģinājām ar Eiropas Komisiju saskaņot, ka šī šķirne ir kā nacionālais mantojums, bet tas mums neizdevās. Komisija noraidīja, tāpēc mums jādomā, ko mēs nākotnē varētu darīt. Jebkurā gadījumā visi papildu atbalsti ir jāsaskaņo ar Briseli," – stāstīja Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis.

Latvijas rudziem pašlaik klājas smagi: daudzi fermeri atsakās no Kaupo ekonomisku apsvērumu dēļ un dod priekšroku poļu rudziem.

Tāpēc viens no lielākajiem malējiem – a/s "Rīgas dzirnavnieks" ir sācis rudzu programmu. Uzņēmums paredz tās ietvaros vienoties ar zemniekiem par dažādu šķirņu – gan hibrīdu, gan "Kaupo" – rudzu audzēšanu uzņēmuma uzraudzībā, ļaujot tikai vienu reizi pielietot augšanas regulatorus. Pretī uzņēmums dod garantiju – iepirkt labību par tirgus cenu. Programmai jau pieteikusies virkne zemnieku saimniecību.

Tās ietvaros plānots arī popularizēt rudzus, lai palielinātu to patēriņu. Taču šogad tas būs grūtāk, proti, mazā raža un iespējamā miltu cenu celšanās var ietekmēt rudzu maizes cenu veikalos.

Ziņu lente
0