Politika

Pirmā šķelšanās Saeimā: Latvijā ienācis ANO pakts par migrāciju

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Debates par ANO migrācijas paktu Saeimā būs karstas – deputātu domas par to, vai Latvijai vajadzētu tam pievienoties, sadalījušās uz pusēm.

RĪGA, 30. novembris — Sputnik. Deputātu grupa iesniegusi Saeimā rezolūcijas projektu par nepievienošanos ANO Globālajam paktam par drošu, sakārtotu un likumīgu migrāciju, vēstīts parlamenta vietnē.

Ierosinājumu noraidīt paktu izteikusi deputātu grupa no Nacionālās apvienības, kam pievienojies Armands Krauze (ZZS) un neatkarīgā deputāte Jūlija Stepaņenko.

Likumprojekts iekļauts Saeimas nākamās sēdes dienas kārtībā ar vienas vienīgas balss pārsvaru: 46 balsis "par" un 45 – "pret". Pret paktu iebilst Jaunā konservatīvā partija, KPV LV un Nacionālā apvienība. Par to iestājušās ZZS (izņemot Krauzi), "Jaunās Vienotības" un "Attīstībai/Par!" un "Saskaņas" frakcijas.

Rezolūcijas projektā norādīts, ka ANO dokumenta varētu nonākt pretrunā ar Latvijas tiesību aktiem, tāpēc rezolūcijas autori aicina Ministru kabinetu atteikties no migrācijas pakta Latvijas vārdā. Eiroatlantiskās sabiedrības valstis saskaras ar nekontrolējamu masveida migrāciju, atzīmēts rezolūcijas projektā. Lai šo vilni apturētu, vajadzīga Eiropas Savienības ūdens un sauszemes robežu efektīva kontrole.

Председатель Европейской комиссии Жан-Клод Юнкер на саммите ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Žans Klods Junkers: izlasiet pakta tekstu un pārtrauciet skandālu

Deputāti uzskata, ka ANO pakts ir pretrunīgs un vienpusējs, pauž "nacionālai valstij nepieņemamu vēstījumu" un mazina dalībvalstu lomu imigrācijas jautājumu risināšanā. Pakts noklusē imigrācijas radītos riskus valstu un sabiedrību drošībai, ekonomikai un identitātei, ir pārliecināti iniciatīvas autori.

Migrācijas pakts radījis debates daudzās citās Eiropas valstīs un ASV. Igaunijā tas teju nenoveda pie valdības demisijas. Eiropas Parlamenta deputāte Jana Toma ierakstīja video uzrunu saviem līdzpilsoņiem, kurā paskaidroja: pakts neapdraud valstu suverenitāti, neaizliedz nelegālo migrantu izsūtīšanu un – pats galvenais – nav saistošs.

Latvijas Saeimā pakta apspriešana ieplānota 3. decembrī.

Ziņu lente
0