Igaunijā sākta parakstu vākšana par labu prezidentes demisijai

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdības krīze Igaunijā jau sen izplatījusies ārpus valdības nama sienām – daļu kritikas par viedokli ANO "migrācijas" pakta jautājumā saņēmusi arī Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida. Pilsoņi iesaka viņai atkāpties no amata.

RĪGA, 24. novembris — Sputnik. Pilsoniskās iniciatīvas vietnē petitsioon.ee strauji kļūst populāra petīcija par Igaunijas prezidentes Kersti Kaljulaidas demisiju, vēsta Sputnik Igaunija. Divu dienu laikā tā saņēmusi jau vairāk nekā trīs tūkstošus balsu – trešo daļu no nepieciešamā skaita. Parakstu vākšana turpināsies līdz gada beigām.

Керсти Кальюлайд - Sputnik Latvija
"Mūsu simbols – ezis": par ko Igaunijas prezidente gatava pateikties Putinam

Iniciatīvas paskaidrojumā norādīts, ka Kersti Kaljulaida ieņēmusi valsts vadītāja posteni nedemokrātiskā ceļā un nav spējīga pildīt savas funkcijas kā cienīga savas valsts pārstāve un konstitucionālās iekārtas aizstāve. Pēc petīcijas autoru pārliecības Kaljulaida starptautiskajā arēnā nepārstāv igauņu tautas intereses.

Kā piemērs pieminēts prezidentes viedoklis jautājumā par ANO Migrācijas vienošanos un nodoms piedalīties ANO "migrācijas" konferencē Marokā, kur tiks pieņemts bēdīgi slavenais pakts. Petīcijas autori ir pārliecināti, ka, virzot šo vienošanos, Kaljulaida iejaukusies valsts iekšpolitikā un grauj tās konstitucionālo iekārtu.

"Tāpēc mēs aicinām prezidenti Kersti Kaljulaidu brīvprātīgi demisionēt," – teikts petīcijā.

Jāpiebilst, ka vietnē petitsioon.ee publicētā un atbilstošo parakstu skaitu saņēmusī petīcija neuzliek nekādas saistības valdībai. Runa ir par petīciju parakstījušo valsts iedzīvotāju personiskā viedokļa izpausmi.

Valdību mulsina migranti

Iepriekš vēstīts, ka valdošās koalīcijas šķelšanās iezīmējās 15. novembrī, kad valdības sēdē neizdevās rast kompromisu par atbalstu ANO Globālajam paktam par drošu, sakārtotu un likumīgu migrāciju. Pret to iebilda tieslietu ministrs Urmass Reinsalu. Viņa viedokli kritizēja sociāldemokrāti.

Pūloties pasargāt valdību no šķelšanās, premjerministrs Jiri Ratass nodeva skandalozo jautājumu parlamentam. Rīgikogu ārkārtas sēde šajā jautājumā notiks pirmdien, 26. novembrī.

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida - Sputnik Latvija
Igaunijas prezidente pastāstījusi par savu "smago" bērnību padomju laikā

Iepriekš Igaunijas labējie spēki asi kritizēja prezidenti Kersti Kaljulaidu, kuras plānus piedalīties ANO "migrācijas" konferencē Marokā vērtēja skeptiski. Piemēram, tieslietu ministrs uzskata, ka valsts vadītāja nodomājusi parakstīt ANO paktu bez valdības piekrišanas.

Komentējot Ministru kabineta lēmumu no 15. novembra, Kersti Kaljulaida savā lapā Facebook pauda nožēlu par valdības rīcību. Viņasprāt, labējie spēki tīšām saista Globālo vienošanos ar jautājumiem, ko šis dokuments neregulē, un vienlaikus šķeļ Igaunijas sabiedrību.

Globālais līgums migrācijas jautājumos būs pirmais, kas panākts starpvaldību pārrunu rezultātā un noslēgts ANO paspārnē. Visaptverošais pakts iekļaus visus starptautiskās migrācijas aspektus. 2018. gada decembrī ANO Ģenerālasambleja rīkos starpvaldību konferenci Marakešā (Marokā), kurā plānots to pieņemt.

Ziņu lente
0