Polija paplašina savu SDG termināli 1,5 reizes

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasГазовый терминал в Свиноуйсьце
Газовый терминал в Свиноуйсьце - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
SDG termināla paplašināšanas projekta realizācijas rezultātā Svinoujscē tā regazifikācijas jauda palielināsies līdz 7,5 miljardiem kubikmetru gadā.

RĪGA, 28. novembris – Sputnik. Polija paplašinās savu SDG termināli Svinoujscē, kompānija Polskie LNG – termināļa operators – publicēja savā mājaslapā oficiālu paziņojumu par gaidāmo konkursu. Tā rezultātā tiks izvēlēts trešā SDG rezervuāra, papildu tehnoloģisko sistēmu, kuras palielinās regazifikācijas jaudu, kā arī piebraucamo dzelzceļa sliežu būvdarbu izpildītājs.

Projekta īstenošana paredzēta pēc shēmas "projektēšana un celtniecība", būvdarbu veicēju plānots izvēlēties decembrī.

Подземное газовое хранилище в Инчукалнсе - Sputnik Latvija
Latvijas GTS operators lemj, no kā lai ņem naudu par gāzes glabāšanu

Pēc paplašināšanās termināļa regazifikācijas jauda palielināsies pusotru reizi – no 5 līdz 7,5 miljardiem kubikmetru. Trešā rezervuāra apjoms SDG glabāšanai sastādīs 180 tūkstošus kubikmetru. Dzelzceļu projekts paredz jauna atzara celtniecību ar trim ceļiem un infrastruktūru SDG iekraušanai kriogēnās cisternās un ISO konteineros.

Šobrīd SDG terminālis piedāvā divus pakalpojumus – regazifikāciju un pārkraušanu autocisternās šķidrās degvielas pārvadājumiem. Pēc paplašināšanās, saskaņā ar Polskie LNG paziņojumu, terminālis varēs piedāvāt vairāk pakalpojumu gāzes pārkraušanas nozarē.

Tāpat Polskie LNG plāno uzbūvēt vēl vienu termināļa piestātni, taču tā īstenošanas tenderis tiks izsludināts atsevišķas procedūras ietvaros.

Šobrīd Polija lielāko daļu gāzes iegādājas Krievijā, taču tradicionāli paziņo par avotu diversifikācijas nepieciešamību. Taču, neskatoties uz visām deklarācijām par nevēlēšanos būt atkarīgiem no Krievijas piegādēm, šī gada pirmajos astoņos mēnešos Polija palielinājusi gāzes piegādes no Krievijas par 7%. Turklāt Polijā palielinājies gāzes patēriņš – no 15 miljardiem kubikmetru gāzes 2015. gadā līdz 17 miljardiem 2017. gadā.

Regazifikācijas kuģis Maršal Vasiļevskij - Sputnik Latvija
"Gazprom" par 1 miljardu eiro sagatavojis Kaļiņingradu iespējamai blokādei

Varšava meklē alternatīvu Krievijas piegādēm. Iespējamo variantu vidū – amerikāņu SDG piegāžu palielināšana, nesen Polija parakstīja divus līgumus: ar Venture Global LNG un Cheniere Marketing International. Pēc šiem līgumiem Polija saņems 0,52 miljonus tonnu SDG, jeb 700 miljonus kubikmetru gāzes 2019.-2022. gadā un 1,45 miljonus tonnu SDG, jeb 1,95 miljardus kubikmetru gāzes no 2022. līdz 2042. gadam.

Tāpat Polija cer uz Norvēģijas gāzes ienākšanu caur Dāniju pa gāzesvadu Baltic Pipe, kurš pagaidām vēl nav uzbūvēts. Taču, pa ja ņem vērā tos gāzes apjomus, kurus Polija jau saņem no Kataras Svinoujsces terminālī, un savas ieguves, aizvietot Krievijas cauruļvada gāzes apjomus Polijai neizdosies.

Ziņu lente
0