"Gazprom" par 1 miljardu eiro sagatavojis Kaļiņingradu iespējamai blokādei

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
SDG termināļa būvdarbi Kaļiņingradā tuvojas noslēgumam, gāzes glabātavas un regazifikācijas kuģis gaidāms decembra vidū.

RĪGA, 24. novembris — Sputnik. Regazifikācijas kuģis "Maršal Vasiļevskij", kas būvēts Dienvidkorejā pēc Krievijas pasūtījuma Kaļiņingradas SDG termināļa vajadzībām, dodas uz Krievijas reģionu. Kaļiņingradā kuģis ieradīsies decembra vidū, un sāksies regulēšanas darbu process, raksta avīze "Kommersant".

Gāzes glabātavas un regazifikācijas kuģis ļaus reģionam saņemt 2 miljardus kubikmetru gāzes gadā.

Iskander - Sputnik Latvija
Lietuva uzskata Kaļiņingradu par "kaulu Eiropas aizsardzības sistēmas kaklā"

Izdevums informēja, ka patlaban kuģī iekrauti 170 tūkstoši kubikmetru sašķidrinātās dabasgāzes (100 miljoni kubikmetru pēc regazifikācijas – red.). ko "Gazprom" iegādājies no treidera Trafigura par aptuveni 360 dolāriem par 1000 kubikmetriem. Kuģa uzpilde veikta Singapūrā. Plānots, ka terminālis būs gatavs darbam jau gada nogalē.

Krievijas valdība plānveidīgi strādā ar mērķi panākt Kaļiņingradas apgabala enerģētisko drošību. Gatavojoties Lietuvas, Latvijas un Igaunijas atslēgšanai no tā saucamā enerģētiskā loka BRELL, reģionā uzbūvētas vairākas TEC, kas dāvās reģionam iespēju iztikt bez elektroenerģijas padeves no Lietuvas.

Lai nodrošinātu reģionu ar gāzi, Kaļiņingradas apgabalā tiek būvēts jūras terminālis SDG pieņemšanai no tankkuģiem un transportēšanai uz pazemes gāzes krātuvēm. Rīkojumu par to Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs parakstīja 2015. gada nogalē. 2016. gada janvārī "Gazprom" parakstīja līgumu ar Dienvidkorejas uzņēmumu Hyundai heavy Industries par peldošā termināļa projektēšanu un būvdarbiem. 2017. gada janvārī saskaņā ar "Giprospecgaz" izstrādāto projektu darbu sāka speciālisti no "Stroitransņeftegaz".

Piestātne izbūvēta 4,5 kilometru garumā jūrā, kur dziļums ļauj pieņemt lielas tonnāžas gāzes kuģus. Līdz krastam izbūvēts gāzesvads, vēl 9 kilometri izbūvēti uz sauszemes – līdz topošajai PGK.

Железнодорожный паром Petersburg отправляется в первый регулярный рейс из Балтийска в Усть-Лугу - Sputnik Latvija
Krievija palielinās prāmju satiksmi ar Kaļiņingradu, apejot Baltijas valstis

Kaļiņingradas apgabala enerģētiskās drošības nodrošināšanai tiek izbūvēta arī pazemes gāzes krātuve. 2013. gadā tika sākta gāzes krātuves pirmās kārtas (53 miljoni kubikmetru) ekspluatācija. 2017. gada decembrī tika sākta vēl divu kavernu ekspluatācija, un Kaļiņingradas PGK tilpums pieauga līdz 156 miljoniem kubikmetru. Plānots, ka izejvielas terminālā tiks piegādātas no Baltijas SDG, kā arī plānotās "Sahalin 2" trešās kārtas.

Ieguldījumi Kaļiņingradas enerģētiskās neatkarības jomā ir viens no lielākajiem "Gazprom" investīciju projektiem. "Kommersant" pastāstīja, ka regazifikācijas kuģis izmaksājis 295 miljonus dolāru, pieņemšanas termināļa sauszemes daļas būvdarbi vērtēti 58 miljonu dolāru apjomā, Kaļiņingradas gāzes krātuves palielināšana līdz projektētajai jaudai – 19 milj. dolāri, kopumā reģiona gāzes apgādes alternatīvā sistēma "Gazprom" izmaksās 1 miljardu 135 miljonus eiro, norādīja izdevums.



Ziņu lente
0