Politika

Bijušais Saeimas deputāts: valdības veidošana atgādina armijas "dedovščinu"

© Sputnik / Дмитрий АстаховМужчина закрывает портфель
Мужчина закрывает портфель - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas presidents Raimonds Vējonis nolēma uzticēt valdības veidošanu premjera kandidātam no partijas KPV LV Aldim Gobzemam.

RĪGA, 27. novembris – Sputnik. KPV LV partijas līderim Aldim Gobzemam, kuram uzticēta Latvijas valdības izveidošana, diez vai izdosies to izdarīt, uzskata bijušais Saeimas deputāts, politiskais analītiķis Jurijs Sokolovskis.

Vakar Latvijas prezidents Raimonds Vējonis uzticēja Gobzemam valdības veidošanu. Gobzems kļuva par otro prezidenta nominēto kandidātu. Iepriekš Ministru Kabinetu centās izveidot Jaunās konservatīvās partijas līderis Jānis Bordāns, taču viņa vadītās koalīcijas veidošanas pārrunas izgāzās.

Алдис Гобземс дает депутатскую присягу в Сейме - Sputnik Latvija
Politika
Prezidents uzticēja valdības veidošanu Gobzemam

"Diez vai viņam izdosies izveidot valdību. Patiesībā visa šī situācija atgādina armijas "dedovščinu". Vecās partija nolēma pamācīt jaunās partijas. Vecie tautas kalpi māca jaunos un nekaunīgos. Bordāns un Gobzems ir jauno partiju pārstāvji, viņiem deva iespēju aplauzties, pēc tam atnāks "vecie" un parādīs, kā vajag. Un neviens nespēs viņiem pārmest to, ka viņi nedeva iespēju pamēģināt jauniņajiem. Deva, bet neiznāca, tagad, lai nu ir, mēs paši izdarīsim. Tā kā, domāju, tā nav pēdējā prezidenta premjera kandidāta izvirzīšana," pateica RIA Novosti Sokolovskis.

Iepriekš Sokolovskis skeptiski attiecās pret Jāņa Bordāna kandidatūru.

"Patlaban Saeimā rit karš – visi cīnās pret visiem. Acīmredzot prezidents nolēmis iet pēc kārtas. Bordāns ir pirmais, kas trāpījies pa rokai. Prezidents ļaus pamēģināt arī kandidātiem no citām partijām. Ar tādu metodi viņš cenšas atrast to, kam izdosies izveidot valdību. Taču tas neizdosies uzreiz. Viņš netic panākumiem," paziņoja eksperts.

Seši drosminieki

Pats Gobzems vakar paziņoja, ka cer aicināt sadarboties visas Saeimā iekļuvušās partijas, izņemot "Saskaņu".

"KPV LV pašā sākumā nolēma, ka mēģinās izveidot labēji-centrisku valdību no sešām partijām," pateica Gobzems žurnālistiem. Detalizētāku informāciju viņš atteicās sniegt, paziņojot, ka savu turpmāko rīcību partija apspriedīs frakcijas sēdē.

Алдис Гобземс дает депутатскую присягу в Сейме - Sputnik Latvija
"Mēs esam nedaudz idiotu tauta": sociālie tīkli par Gobzemu premjera amatā

Par labējiem centristiem sevi dēvē sešas no septiņām Saeimā iekļuvušajām partijām. "Saskaņa", kura ieguva lielāko vēlētāju atbalstu vēlēšanās, pozicionē sevi kā kresi-centrisko partiju.

Saeimas vēlēšanās 6. oktobrī partija "Saskaņa" (to atbalsta krievvalodīgie iedzīvotāji) ieguva pirmo vietu, saņemot 20% balsu. Otrā vieta ir KPV LV (14,25%). Pašā sākumā ar "Saskaņu" atteicās veikt Ministru Kabineta veidošanas pārrunas pārējās partija, taču vēlāk KPV LV piekrita apspriest ar partiju valdības veidošanu. No septiņām Saeimā ievēlētajām partijām jaunas partijas ir KPV LV, Jaunā konservatīvā partija un "Attīstībai/Par!". Iepriekš Saeimā tika pārstāvēta "Saskaņa", Zaļo zemnieku savienība, Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!" un "Jaunā Vienotība" (līdzšinējā "Vienotība").

Ziņu lente
0