Politika

Prezidents uzticēja valdības veidošanu Gobzemam

© Foto: Ieva Ābele, SaeimaАлдис Гобземс дает депутатскую присягу в Сейме
Алдис Гобземс дает депутатскую присягу в Сейме - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Satversmes aizsardzības biroja vadītājs uzskata par riskantu soli Gobzema norīkošanu par premjera kandidātu pirms uzticamības pārbaudes beigām.

RĪGA, 26. novembris – Sputnik. Prezidents Raimonds Vējonis nolēma uzticēt valdības veidošanu premjera kandidātam no partijas KPV LV Aldim Gobzemam, vēsta Mixnews.lv.

Iepriekš valdības veidošanu prezidents uzticēja Jānim Bordānam (Jaunā konservatīvā partija), taču koalīcijas veidošanas pārrunas viņa vadībā izgāzās.

Saskaņas parlamenta frakcijas vadītājs, Saeimas deputāts Jānis Urbanovičs - Sputnik Latvija
Politiķi nicina tautu, tauta - politiķus, ārsti - slimniekus: Urbanovičs par Latviju

Pagājušajā nedēļā prezidents pēc konsultācijām ar Saeimā pārstāvētajām partijām nenosauca premjerministra kandidātu un deva partijām termiņu līdz 26. novembrim, lai vienotos par valdošās koalīcijas sastāvu, pretējā gadījumā apsolot īstenot kādu "plānu "B".

Šodien no rīta prezidents vēlreiz tikās ar visu septiņu partiju pārstāvjiem. Par pēdējo sarakstā kļuva savstarpēja tikšanās ar KPV LV un "Attīstībai/Par!". Pēc šīs tikšanās prezidents arī paziņoja par to, ka uzticēs valdības veidošanu Gobzemam.

Tiesa, tas nenozīmē, ka Gobzems tuvākajā laikā kļūs par valdības vadītāju: piemēram, uzticamības pārbaude, kas ir nepieciešama, lai viņam iegūtu piekļuvi valsts noslēpumiem, varētu ievilkties uz tuvāko pusgadu, pastāstīja Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Maizītis avīzei Neatkarīgā rīta avīze.

Pēc viņa sacītā, Gobzema gadījumā ir nepieciešama papildus pārbaude, un tā "nav vienas dienas vai vienas nedēļas lieta". Kā piebilst Maizītis, teorētiski prezidents var norīkot Gobzemu par premjera kandidātu arī pirms pārbaudes beigām, taču tas būtu "ļoti liels risks".

Ziņu lente
0