Cipule: bez brīdinājuma naudu par ātrās palīdzības izsaukumu neņems

CC0 / pxhere / Pacients slimnīcā. Foto no arhīva
Pacients slimnīcā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šonedēļ Latvijas valdība paaugstināja maksu par nepamatotu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķu izsaukumu par 40% - līdz 56,56 eiro.

RĪGA, 25. novembris – Sputnik. Pacientiem nav jābaidās saukt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) brigādi: par maksas izbraukumu viņus brīdinās, paziņoja NMPD direktore Liene Cipule Latvijas Pacientu organizācijas konferencē.

Машина скорой помощи - Sputnik Latvija
NMPD Rīgā pie pacientiem dodas ar "sēru" lentītēm

Kā viņa skaidroja, nepastāv nepamatoti izsaukumi, taču ir NMPD maksas pakalpojumi, kuru sniegšanai jābūt saņemtai paša pacienta piekrišanai, raksta rus.tvnet.lv. Tātad, ja dispečers telefonsarunas laikā saprot, ka nav nepieciešamības pie pacienta nosūtīt NMPD brigādi, bet viņš uzstāj uz tā, viņu brīdinās par maksas izsaukumu.

Cipule piebilda, ka visbiežāk šādus pakalpojumus saņem pacienti alkohola reibumā, savukārt NMPD pamatfunkcija ir neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana gadījumos, kad dzīvībai draud veselības problēmas, kad ir nepieciešama steidzama palīdzība.

Neskatoties uz ārkārtas medicīniskās situācijas izsludināšanu, NMPD strādā labi un cenšas stabilizēt situāciju, beigās sacīja ātrās palīdzības vadītāja.

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, maksa par nepamatotu mediķu izsaukumu paaugstināta par 40% – no līdzšinējiem 40,14 eiro līdz 56,56 eiro.

Машина неотложной помощи в Латвии - Sputnik Latvija
NMPD jaunās likmes: nepamatots izsaukums – 56 eiro, "ātrie" ārzemniekam – 133 eiro

Latvijas Veselības ministrija skaidro soda, kā arī visu maksas pakalpojumu cenu paaugstināšanu ar to, ka izcenojumi nav mainījušies jau sešus gadus un balstījās uz 2011. gada aprēķiniem. 2013. gadā cenas tika konvertētas eiro valūtā, taču nepalielinātas atbilstoši inflācijas apmēram. 2017. gadā NMPD veica pētījumus, kuri konstatēja, ka faktiskās pakalpojumu izmaksas kopš 2011. gada palielinājušās par 37,7%.

Kopumā pērnā gada laikā ātrā palīdzība reģistrēja 1015 nepamatotus izsaukumus, no tiem apmaksāti tika vien 26%. Vēl 2169 izsaukumus pērn NMPD saņēma no personām, kurām valsts neapmaksā medicīniskos pakalpojumus; no šiem rēķiniem apmaksāts 61%.

Tāpat 2017. gadā 1237 pacienti palūdza nogādāt viņus līdz tuvākajam stacionāram medicīnisko pakalpojumu saņemšanai pat tajā gadījumā, ja tam nebija medicīnisko rādītāju. Šādos gadījumos pacientiem arī jāapmaksā pakalpojums, un šādi rēķini apmaksāti par 94%.

Ziņu lente
0