NMPD jaunās likmes: nepamatots izsaukums – 56 eiro, "ātrie" ārzemniekam – 133 eiro

© Sputnik / Sergey MelkonovМашина неотложной помощи в Латвии
Машина неотложной помощи в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāji, kam valsts neapmaksā veselības aprūpes pakalpojumus, par neatliekamā medicīniskā dienesta izsaukumu maksās 133 eiro, pauž Ministru kabineta noteikumu grozījumi.

RĪGA, 21. novembris — Sputnik. Latvijas Ministru kabinets 21. novembrī izskatīs jautājumu par maksas palielināšanu par neatliekamā medicīniskā dienesta nepamatotu izsaukumu. Plānots, ka sods pieaugs no 40 līdz 56 eiro, tas ir, vairāk nekā par 30%, vēsta Neatkarīgā.

Latvijas Veselības ministrija paskaidroja, ka soda naudas palielināšana, tāpat kā visu maksas pakalpojumu cenas pieaugums plānots tāpēc, ka cenas nav mainījušās jau sešus gadus un to pamatā ir 2011. gada aprēķini. 2013. gadā cenas tika konvertētas eiro, taču netika paaugstinātas atbilstoši inflācijai. 2017. gadā NMPD veica pētījumus, kuri apliecināja: pakalpojumu faktiskā cena kopš 2011. gada pieaugusi par 37,7%.

Медсестра набирает лекарство в шприц в стационаре - Sputnik Latvija
Samaksājiet 450 eiro un pasakiet paldies: kā tūristu no ES ārstēja Rīgā

Pērn NMPD reģistrējis 1015 nepamatotus izsaukumus, no tiem apmaksāti tikai 26%. Vēl 2169 izsaukumus pērn NMPD saņēmis no personām, kam valsts neapmaksā veselības aprūpes pakalpojumus. No šiem rēķiniem apmaksāts 61%. Maksa par izsaukumiem pie tādiem pacientiem pieaugs līdz 133 eiro (patlaban – 93 eiro), liecina MK noteikumu grozījumu projekts.

Tāpat pērn 1237 pacienti lūdza nogādāt viņus tuvākajā stacionārā veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai, lai arī pacientiem nav konstatētas atbilstošās indikācijas. Šajos gadījumos pacientiem tāpat jāapmaksā pakalpojumus, un šie rēķini apmaksāti par 94%. Veselības ministrija iesaka noteikt maksu par šiem pakalpojumiem 50 eiro apmērā.

Pagaidām nav zināms, kad NMPD pakalpojumu jaunās cenas stāsies spēkā, ja Ministru kabinets tās apstiprinās, jo projektā norādīts, ka jaunās cenas stāsies spēkā šī gada septembrī.

Iepriekš NMPD vadītāja Liene Cipule paskaidroja, ka nepamatotie izsaukumi ir ļoti nopietna problēma. "Cilvēki pieraduši dzīvot kā Padomju Savienībā, kad bija ātrā, nevis neatliekamā palīdzība. Tad ātrās palīdzības ārsti ieradās, lai vienkārši izmērītu vecmāmiņai spiedienu, iedotu tableti pret migrēnu, vai atvieglotu paģiru mokas alkoholiķim," – atgādināja Cipule.

Latvijas veselības ministre Anda Čakša  - Sputnik Latvija
Veselības aprūpē apzināti tiek radīts haoss: Čakša iesaka mediķiem nesatraukties

NMPD vadītāja uzsvēra, ka neatliekamās palīdzības brigāde ir ļoti dārgs resurss, reanimācijas palāta uz riteņiem. Viens izbraukums nodokļu maksātājiem izmaksā vairāk nekā 100 eiro. Tāpēc dienestam ir jānodarbojas ar situācijām, kurās patiešām apdraudēta pacienta veselība vai dzīvība.

Cipule paskaidroja, ja neatliekamās palīdzības dienests jāizsauc tikai kritiskās situācijās, piemēram, ja apdraudēta dzīvība. Pie tādām situācijām pieder insults, plašas traumas, astmas lēkme, diabētiskā koma utt.

Ja pacientam ir augsta temperatūra, saaukstēšanās, gripa, galvas sāpes vai hroniskas sirds sāpes, nav jāsauc neatliekamā palīdzība, ir jādodas pie ģimenes ārsta vai pašam jāvēršas aptiekā, skaidroja Cipule. Tie paši noteikumi atteicas uz bērniem un cienījama vecuma pacientiem, viņa atzīmēja.

Ziņu lente
0