"Nevaram atslābt, ja nu kaut kas noiet greizi": Latvija izstrādājusi Brexit pozīciju

© AP Photo/Kirsty WigglesworthLielbritānijas un ES karogi Bigbena fonā
Lielbritānijas un ES karogi Bigbena fonā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija izstrādājusi savu pozīciju par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības: atbalstīja gan Brexit vienošanos, gan deklarācijas projektu par turpmāko attiecību attīstību.

RĪGA, 25. novembris – Sputnik. Svētdien, 35. novembrī, premjerministrs Māris Kučinskis Eiroparlamenta ārkārtas sēdē Briselē paziņoja Latvijas Brexit pozīciju, vēsta Grani.lv.

Latvijas pozīciju sakarā ar Lielbritānijas izstāšanās līgumu no Eiropas Savienības izstrādāja Ārlietu ministrija. Ceturtdien, 23. novembrī, to atbalstīja Ministru Kabinets, savukārt 24. novembrī Saeimas Eiropas lietu komisija to apstiprināja.

Lielbritānijas un ES karogi - Sputnik Latvija
Nosauktas Austrumeiropas valstis, kas visvairāk cietīs Brexit rezultātā

Latvijas ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs paskaidroja, ka ministri atbalstījuši Brexit vienošanos un deklarācijas projektu par turpmāko Lielbritānijas un ES attiecību attīstību, kur tiek aprakstīts darbu plāns pārejas periodam. Rinkēvičs norādīja, ka abi dokumenti – tas ir maksimālais kompromiss abu pušu starpā, kurš vien ir iespējams.

"Abos dokumentos ir sasniegts maksimālais, kas šajā situācijā ir iespējams. Dokumentos ir ievērotas visas mūsu intereses, tostarp jautājums par valsts piederīgo statusu, ekonomiskajām attiecībām utt. Savukārt, runājot par nākotnes attiecībām, mūsu pamata intereses ir, lai ES un Lielbritānija būtu maksimāli ciešas partneres gan politiskajā, gan ekonomikas, gan aizsardzības jomās," - uzsvēra ĀM vadītājs.

Tāpat Rinkēvičs norādīja, ka līdz brīdim, kad vienošanos atbalstīs visas 28 ES valstis un Eiropas Padome, savukārt Lielbritānijas parlaments un Eiroparlaments to ratificēs, jābūt gataviem pie visdažādākajiem iespējamiem programmas traucējumiem. Piemēram, Lielbritānijā var rasties dažādi iekšpolitiski konflikti.

"Nevaram atslābt un jāgatavo plāns "B" gadījumam, ja kaut kas noiet greizi," - brīdināja Rinkēvičs.

Iepriekš ziņots, ka Latvijā pakāpeniski sāk izvērtēt finanšu izdevumus, kuri būs nepieciešami, lai samazinātu Brexit negatīvo ietekmi. Kā apgalvoja Rinkēvičs, ir skaidrs, ka sākumā bilance būs negatīva, un ir jāsāk tam gatavoties.

Lielbritānijai jāpamet Eiropas Savienība 2019. gada martā. ES valstu vadītāji plāno noskaidrot nākotnes pušu attiecības jau 2018. gadā.

Galvenie jautājumi skar tirdzniecību, iedzīvotāju pārvietošanos, robežas organizēšanu starp Īriju, kura paliek Eiropas Savienībā, un Ziemeļīriju – Lielbritānijas apgabalu, kurš izrādīsies ārpus ES.

Ziņu lente
0