Politika

Ko patlaban dara bijušie Saeimas deputāti

© Pixabay / pompiРабота за компьютером
Работа за компьютером - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielākā daļa Saeimā nepārvēlēto deputātu uzsākuši lektora darbu augstskolās.

RĪGA, 24. novembris — Sputnik. Deputāti, kuri saskaņā ar oktobrī notikušajām parlamenta vēlēšanām nav iekļuvuši 13. sasaukuma Saeimā, intervijā Latvijas avīze pastāstīja, kā tagad plāno pelnīt uzturam.

Plaši izplatīts ir viedoklis, ka bijušajiem Saeimas deputātiem ir grūti atgriezties darba tirgū, ja partijas draugi nepalīdz sameklēt "siltu vietiņu". Daļa 13. Saeimā nepārvēlēto deputātu pagaidām atpūšas, citi – lasa lekcijas augstskolās, tāpat kā iepriekš, jo šos pienākumus iespējams savienot. Ir arī tādi, kuri piedalās konkursos uz izsludinātajām darba vietām.

Здание Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Deputāts Arvīds Ulme saņems kompensāciju par izlaisto sēņu sezonu

Piemēram, bijušais deputāts Aleksejs Loskutovs ("Vienotība"), kurš strādājis triju sasaukumu parlamentā, puspajokam sacīja, ka patlaban sapņojot par gaišāku nākotni.

"Nedomājiet, ka darba tirgū pēc bijušajiem deputātiem stāv garas rindas, tāpēc piedalos izsludinātajos konkursos uz amatiem valsts pārvaldē, plānoju arī piedalīties starptautiskos projektos. Diemžēl pirmajā valsts pārvaldes izsludinātajā konkursā neizdevās uzvarēt," – pastāstīja Loskutovs.

Pirms politiķa darba Loskutovs lasīja lekcijas Baltijas starptautiskajā akadēmijā, augstskolā "Turība", Rēzeknes augstskolā, Rīgas Tehniskajā universitātē, taču patlaban nav iespējams atgriezties nevienā no tām – visur izveidojies savs lektoru loks un darba uz pilnu slodzi nav.

Viņš piezīmēja, ka patlaban nevēlētos atgriezties pie advokāta prakses, taču nākotnē šādu iespēju pieļāva. Politiķis piebilda, ka laiku pa laikam pārdomājot iespēju atsākt darbu kādreizējā darbavietā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā.

Inguna Sudraba ("No sirds Latvijai") tāpat nav iekļuvusi Saeimā, taču viņa bija krietni noslēgtāka nekā Loskutovs. Viņa paziņoja, ka jaunu darba attiecību viņai nav, bet par savas privāto dzīvi viņa nevēlas stāstīt.

ZZS pārstāvji Gunārs Kūtris un Aija Barča par dzīvi nesūdzas, atzīmēja avīze. Barča saņem "ļoti pieklājīgu pensiju" un strādā Liepājas Universitātē. Būdama docente, viņa lasa lekcijas par sociālo drošību Latvijā un citās Eiropas valstīs, sociālās politikas plānošanu un administrēšanu 4. kursa topošajiem sociālajiem darbiniekiem, kā arī maģistrantūras studentiem. Arī Barčas partijas biedrs Kūtris pilnu slodzi strādā Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē.

Augstskolā strādā arī Mārtiņš Šics (Latvijas Reģionu apvienība) – viņš lasa lekcijas par katastrofu medicīnu, krīzes menedžmentu un civilo aizsardzību Rīgas Stradiņa universitātē.

Edvards Smiltēns - Sputnik Latvija
Politika
"Nāksies iet strādāt": deputātu jociņi

"Neesmu nekāds jaunietis, kuram jātrako – saņemu pietiekami labu pensiju, kā arī samaksu kā mācībspēks augstskolā un jūtos apmierināts. Īsāk sakot, baudu brīvību. Piedalos arī sabiedriskajā darbā – konsultēju Latvijas Olimpisko komiteju par dopinga kontroles jautājumiem. Savā laikā stāvēju pie šīs organizācijas šūpuļa un turpinu sadarbību," – pastāstīja Šics.

Vēl viens nepārvēlēts deputāts – Kārlis Seržants (ZZS) pārdomā iespējas strādāt par vēstures skolotāju. "Kur paņems, tur strādāšu. Bet patlaban man jāpabeidz savas iesāktās lietas, tā ka galīgi bez darba jau neesmu," – Seržants pastāstīja avīzei.

Likums par kompensācijām amatpersonām, valsts un pašvaldību uzņēmumu darbiniekiem, parlamenta deputāti, kuri zaudējuši mandātu pēc Saeimas pilnvaru beigām, saņem kompensāciju – algu par trim mēnešiem. Iepriekš vēstīts, ka visi jaunajā Saeimā nepārvēlētie deputāti saņems kompensācijas, kuru kopējā summa sasniedz aptuveni 435 tūkstošus eiro.

Ziņu lente
0