Politologs: ASV un Francija neliks saviem kareivjiem mirt par Latviju

© Sputnik / Sergey MelkonovСолдаты американской армии отдают честь в строю
Солдаты американской армии отдают честь в строю - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politologs Jakovs Kedmi uzskata, ka Eiropa nespēj parūpēties par savu drošību bez ASV palīdzības, taču Vašingtona neriskēs ar savām interesēm ambiciozu kņazu dēļ.

RĪGA, 21. novembris - Sputnik. Pašreizējā situācijā dalība NATO kaitē ASV interesēm, un būtu bezjēdzīgi gaidīt, ka Vašingtona iesaistīsies militārā konfliktā ar Maskavu Latvijas dēļ, intervijā "Rossijskaja gazeta" paziņoja politologs, Izraēlas specdienesta "Nativ" bijušais vadītājs Jakovs Kedmi.

NATO ir aizņemta – tā ķērusies pie pašsaglabāšanās

Kedmi atgādināja, ka NATO "noteiktā laikā noteiktos apstākļos nodibinājuši noteikti spēki".

Президент Сша Дональд Трамп и президент Франции Эммануэль Макрон в Брюсселе 25 мая 2017 года - Sputnik Latvija
Tramps uzskata par aizvainojošu Makrona ieteikumu veidot vienotu Eiropas armiju

"Šodien tā ir absolūti lieka organizācija. No militārā viedokļa tajā nav nekā nopietna. Tajā nopietns ir nevis NATO, bet gan Savienotās Valstis, kas stāv aiz alianses. NATO ir izveidota birokrātiska struktura, kas tagad strādā pašsaglabāšanās labā. Lai pierādītu savu cīņasspēju, tā kliedz par Krievijas draudiem un laiku pa laikam organizē kādus manevrus. Taču tas tiek darīts, lai saglabātu aliansi un dotu tai naudu," – paziņoja Kedmi.

Viņš piezīmēja, ka pašreizējā situācijā dalība NATO pat apdraud Vašingtonas intereses.

"Trampam NATO nav vajadzīga. Šīs oganizācijas statūti un tajos iekļautais kolektīvās atbildības princips apdraud ASV intereses neadekvātu Eiropas politiķu darbības dēļ," – paskaidroja politologs.

Taču ASV neliks uz spēles savas intereses "kaut kada ambicioza kņaziņa dēļ", ir pārliecināts Kedmi. Viņš atgādināja, ka amerikāņi guvuši vērā ņemamu mācību situācijā ar Gruzijas bijušo prezidentu Mihailu Saakašvili, kurš uzsāka karu Dienvidosetijā.

"Kā labā ASV iesaistīties konfliktā ar Krieviju? Latvijas labā? Atcerieties, kas notika Otrā pasaules kara pirmajās nedēļās un ko teica Francijas vadītāji kara 11. dienā. Viņi teica: tā kā Polija vairs gandrīz nepastāv, nav jēgas sākt karadarbību pret Vāciju. Ja kādam šķiet, ka francūži vai amerikāņi sūtīs savus karavīrus nāvē Latvijas dēļ, viņi kļūdās," – uzsvēra Kedmi.

Bezpalīdzīgā Eiropa

Politologs atzīmēja, ka patlaban Eiropa nespēj nodrošināt savu aizsardzību bez ASV.

"Patstāvīgajai Eiropai nav nekādu iespēju kaut ko izlemt. Francijas armijas un reiz nopietnās vācu armijas bēdīgais stāvoklis neļauj nonākt pie optimistiskiem slēdzieniem par to, ka iespējams izveidot kaut kādu vienotu Eiropas armiju," – apliecināja Kedmi.

Turklāt Eiropas vienotā armija nav neko vērta bez kodolieročiem, uzskata eksperts.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs - Sputnik Latvija
Lavrovs pastāstījis, kas piespiedīs NATO sākt dialogu ar Krieviju

"Kodolieroči ir tikai Francijai un Lielbritānijai. Taču tie ir absolūti bezjēdzīgi nopietnā konfliktā starp Eiropu un Krieviju. Savukārt ASV Eiropas aizsardzībai pietiek ar divpusējiem līgumiem: starp ASV un Vāciju, starp ASV un Lielbritāniju, starp ASV un Franciju, starp ASV un Poliju," – paskaidroja Kedmi.

Turklāt Eiropa ir atkarīga no ASV arī raķešu bruņojuma ziņā.

"Kā no uguns Eiropa bīstas no mazā un vidējā darbības rādiusa raķetēm. Jebkurām. Visas šīs raķetes paredzētas Eiropas karadarbības teātrim. Vismazāk Eiropa vēlas, lai tās valstu teritorija kļūtu par karadarbības teātri. Eiropai nav iespēju pašai ātri izstrādāt vidēja darbības rādiusa raķetes, kas būtu spējīgas konkurēt ar Krievijas bruņojumu. Tāda Eiropa savā aizsardzības politikā ir pilnībā atkarīga no amerikāņiem," – Kedmi nonāca pie slēdziena.

Iepriekš Francijas prezidents Emanuels Makrons nāca klajā ar ierosinājumu radīt Eiropas kopīgo armiju, neatkarīgu no ASV. Viņš apliecināja, ka ES ir jāaizsargājas no Ķīnas, Krievijas un pat ASV. Ideju atbalstīja Vācijas kanclere Angela Merkele. Savukārt NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs skaidroja, ka nesaskata nepieciešamību ES veidot dublējošas komandstruktūras, turklāt Eiropas aizsardzību nav iespējams iedomāties, piemēram, bez ASV.

Ziņu lente
0