Latvija gaida karavīrus no Krievijas: ko Krievijas virsnieki darīs Rīgā

© Sputnik / Саид Царнаев / Pāriet pie mediju bankasMilitārās mācības. Foto no arhīva
Militārās mācības. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Četri Krievijas Bruņoto spēku virsnieki pavadīs Latvijā trīs dienas: ir zināms, ka viņi apmeklēs Rīgu un Ādažus.

RĪGA, 18. novembris – Sputnik. Saskaņā ar Latvijas Aizsardzības ministrijas informāciju, virsnieki no Krievijas atbrauks uz valsti inspekcijas veikšanai, vēsta Rus.lsm.lv.

Četri Krievijas Bruņoto spēku virsnieki atradīsies Latvijā trīs dienas – no 20. līdz 23. novembrim. Karavīri no Krievijas veiks bruņojuma kontroles inspekciju. Šādas inspekcijas tiek rīkotas saskaņā ar Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) noteikto kārtību.

Krievijas virsniekiem būs jāapmeklē Rīga, Ādaži kā galveno Nacionālo bruņoto spēku dislocēšanās vietu, kā arī jāpārbauda Latvijas centrālā daļa ar mērķi noskaidrot, vai valstī nenotiek nekādas militārās mācības, par kurām būtu jāinformē pārējās EDSO valstis.

Turklāt viņiem būs jāpārliecinās, ka ik gadu Latvijas sniegtā vispārējā militārā informācija atbilst patiesībai.

Lidmašīnas spārns - Sputnik Latvija
Vācija inspicēs militāros objektus Latvijā no gaisa

Vīnes dokuments "Par uzticēšanās un drošības stiprināšanas pasākumiem" tika pieņemts 665. speciālajā EDSO drošības sadarbības foruma sēdē Vīnē 2011. gada 30. novembrī. Saskaņā ar šo dokumentu, dalībvalstīm ik gadu jāsniedz informācija par militārajiem spēkiem un galvenajām bruņojuma un tehnikas sistēmām, par plānošanu aizsardzības un militārajos budžetos.

Latvijai katru gadu jāpieņem viena bruņojuma kontroles izvērtēšanas vizīte un trīs inspekcijas vizītes. Analoģiskā veidā Latvijas pārstāvji arī veic inspekcijas izbraucienus uz citām EDSO valstīm.

Piemēram, 2017. gadā divi novērotāji no Latvijas tika uzaicināti uz Krievijas un Baltkrievijas mācību "Rietumi" inspekciju. Tāpat 2017. gadā Latvijas karavīri inspicēja 25. atsevišķo motorizēto šāvēju brigādi Pleskavā. Inspektori pārbaudīja informāciju par brigādi, apskatīja personu sastāvu, bruņojumu un militāro tehniku.

Savukārt karavīri no Krievijas un Baltkrievijas inspicēja mācības "Namejs 2018", kuras notika Latvijā 2018. gada augusta beigās un septembra sākumā. Inspekcijas grupas sastāvā bija trīs baltkrievu militārie inspektori un viens Krievijas. Turklāt Krievijas karavīri inspicēja Latviju 2018. gada martā.

Ziņu lente
0