National Interest paskaidroja, kādēļ ASV armijai ir "nopietnas problēmas"

CC BY 2.0 / U.S.Army/Staff Sgt.Anthony Housey / ASV armijas militārās mācības. Foto no arhīva
ASV armijas militārās mācības. Foto no arhīva  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vašingtonai nepieciešams liels karaspēku skaits, lai pretotos pieciem tā dēvētajiem galvenajiem draudiem – Krievijai, Ķīnai, Irānai, KTDR un starptautiskajam terorismam.

RĪGA, 18. novembris – Sputnik. Būtiskas problēmas amerikāņu armijā, kuru dēļ ASV riskē gūt zaudējumu kara gadījumā ar Krieviju vai Ķīnu, ir saistītas ar spēku un resursu trūkumu, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz National Interest.

Солдат армии США - Sputnik Latvija
Viedoklis
Diena: ASV varētu pārlikt uz Rīgas pleciem izdevumus "aizsardzībai no Krievijas"

Izdevums norāda, ka nopietnā krīze ASV nacionālajā aizsardzībā, pirmām kārtām, ir saistīta ar to, ka, lai pretotos pieciem tā dēvētajiem galvenajiem draudiem – Krievijai, Ķīnai, Irānai, KTDR un starptautiskajam terorismam – Vašingtonai nepieciešams liels karaspēku skaits, šobrīd tas ir zemākajā līmenī visā tās vēsturē kopš Otrā pasaules kara beigām.

Žurnāls atgādina, ka daudzi eksperti valdībā un ārpus tās vairākkārt norādījuši uz šo problēmu. Piemēram, ASV JKS paziņo, ka nacionālās aizsardzības stratēģijas izpildīšanai viņiem ir nepieciešami 355 militārie kuģi – šobrīd viņiem ir 286. Valsts GKS nepieciešamas 386 eskadriļas, taču šobrīd ir tikai 312. Savukārt sauszemes karaspēki uzskata, ka viņiem ir nepieciešami 500 tūkstoši karavīru pret esošajiem 476 tūkstošiem.

Izdevums uzsver, ka karaspēku skaitu, kā arī to kaujas gatavību un modernizāciju negatīvi ietekmējusi budžeta līdzekļu samazināšana aizsardzības vajadzībām. 2011. gadā apstiprinātais Budžeta kontroles akts novedis pie Pentagona izdevumu samazināšanas par 539 miljardiem dolāru. Aizsardzības ministrijas vadītājs Džeimss Metiss norādīja uz šo problēmu un teica, ka bruņoto spēku pārveidošanai līdz vajadzīgajam līmenim nepieciešama ikgadēja aizsardzības izdevumu palielināšana par 3-5%. Taču izdevumi bija tikai samazināti, turklāt vēl pirms Donalda Trampa paziņojuma par Pentagona budžeta samazināšanu 2020. finanšu gadā par 4,5%.

NATO - Sputnik Latvija
Lielākā daļa Eiropas iedzīvotāju uzskata, ka NATO un ASV aizsardzība ir nepieciešama

Turklāt tiek norādīts amerikāņu kontingenta trūkums Eiropā, Indijas un Klusā okeāna reģionā, kā arī pretošanās stratēģijas neesamība pret Krieviju un Ķīnu.

Iepriekš ASV sagatavoja pēc Amerikas Kongresa rīkojuma izveidotās Nacionālās aizsardzības stratēģijas speciālās komisijas ziņojumu. Dokumentā bija teikts par Savienoto Valstu militārā pārspēka samazināšanos līdz bīstamam līmenim, kurā valsts riskē gūt lielus zaudējumus konflikta gadījumā ar Krieviju vai Ķīnu.

Ziņu lente
0