Politika

"Bez kompensācijas izmests uz ielas": baņķieris iestājās par deputātiem

© Foto : grani.lv / daugavpilsInvestīciju baņķieris Ģirts Rungainis
Investīciju baņķieris Ģirts Rungainis  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Investīciju baņķieris Ģirts Rungainis iestājās par bijušajiem deputātiem, kuriem varētu atņemt privilēģijas – pēc grūtā un atbildīgā darba viņi varētu būt bez kompensācijas izmesti uz ielas.

RĪGA, 17. novembris – Sputnik. Sabiedrībā nerimst asas diskusijas par iespējamo kompensāciju atcelšanu atkārtoti neievēlētajiem Saeimas deputātiem. Un kaut arī nepieciešamie 10 tūkstoši parakstu sabiedrības iniciatīvu platformā ManaBalss.lv  ar aicinājumu atcelt kompensācijas tika savākti rekorda cienīgā ātrumā, izrādās, nebūt ne visi latvieši atbalsta šādu viedokli.

Бюллетени для голосования - Sputnik Latvija
Iedzīvotāji aktīvi balso par kompensāciju atcelšanu nepārvēlētajiem deputātiem

Atcelšanas pretinieku vidū izrādījies arī investīciju baņķieris Ģirts Rungainis, kurš ir slavens ar saviem odiozajiem izteicieniem.

"Kā var iedomāties, ka kāds sakarīgs cilvēks varētu gribēt strādāt sarežģītu, atbildīgu darbu par, salīdzinoši, mazu samaksu šādam darbam, piedevām nonievātu un nenovērtētu no plašām līdzcilvēku masām, vismaz 4 vai 8, vai 12 gadus un beigās bez kompensācijas izmests uz ielas?" - uzdod retorisku jautājumu Ģirts Rungainis savā Twitter lapā ar atsauci uz jurista Edgara Pastara komentāru, kurš piedāvā pārskatīt kompensācijas normu, kura sastāda trīs mēnešalgu apmēru.

Ģirta Rungaiņa publikācija izraisīja asu diskusiju: vieni komentētāji bija sašutuši par baņķiera pozīciju, citi metās aizstāvēt deputātus, trešie pārjautāja, vai tas nav joks.

​"Pats uzstādījums ir greizs. Nevis kāds ir izmests uz ielas, bet jau sākotnēji ir dots _noteikta_temiņa_ vēlēts amats bez garantijām, ka vēlētājs šo "darba līgumu" vēlēsies pagarināt. Tātad - ar uzteikumu termiņa beigās ir jārēķinās. Pagarinājums nav apsolīts,"0 precizē juriste Inese Ejugbo.

Taču viņai iebilda, ka jau šobrīd kļūt par deputātu - nozīmē viennozīmīgu reputācijas sabojāšanu, tātad jābūt vismaz kaut kādai kompensācijai.

"Jau tagad ir tā, ka godīgi cilvēki negrib iet politikā uzskaitīto iemeslu dēļ. Faktiski ir neizbēgami sabojāta reputācija. Paskatieties, ko jau tagad, kad izdarīts nav pilnīgi nekas, bet kādas samazgas pār kolēģiem jau izgāž JKP," - norāda komentētājs ar segvārdu te pienāca Kindzulis.

Bijušais deputāts Veiko Spolītis ("Vienotība") absolūti prognozējami iestājās par deputātiem, minot par piemēru kolēģus no Igaunijas.

"@Riigikogu kolēģi saņem kompensācijas 6 mēnešus un viņu alga par 50 % lielāka kā Latvijas kolēģiem...….#facepalm," - paziņoja Veiko Spolītis.

Jāsaka, ka pats Veiko Spolītis ar kristāldzidru deputāta reputāciju palielīties nevar: 2016. gadā viņš saņēma rakstisku brīdinājumu no Saeimas par to, ka, būdams korupcijas ietekmes uz ekonomiskiem noziegumiem parlamenta izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājs, neko nav izdarījis tās darbam. Toties regulāri saņēma 4 tūkstošu eiro algu. Savukārt 2015. gadā Veiko Spolītim izrakstīja 850 eiro sodu, atņēma vadītāja tiesības uz diviem gadiem un iesēdināja uz piecām diennaktīm par vadīšanu reibuma stāvoklī.

Tiesa, vairums komentētāju bija acīmredzami pret kompensācijām bijušajiem tautas kalpiem.

​"Ir vēl kāds cits darbs, kur slēdz līgumu uzreiz uz 4 gadiem, kur var arī tikai izlikties, ka strādā (deputāti, kas neuzstājas, negatavo priekšlikumus, nav komisijās), un no kura darba devējs (š.g. vēlētāji) darbinieku faktiski nevar atlaist pirms 4 gadu līguma termiņa beigām?" - pauž sašutumu Jānis Bērziņš.

​"Tuvāki tautai vismaz būs. Varbūt ar laiku varēs no galvas pateikt cik ir minimālā alga šogad," - ironizē Igors.

"Es ceru, ka šeit ir pamatīga ironijas deva. Baidos, gan... ka īsti nav," - ar sarūgtinājumu uz Ģirta Rungaiņa publikāciju reaģēja Jānis Osis.

"Šāda politika nav izdevīga NEVIENAM. Tā ir vērsta uz muļķu vai shēmotāju ievēlēšanu. Adekvāts, godīgs un zinošs cilvēks uz deputāta amatu netiecas jau tagad. Vai mēs esam gatavi, ka pār mums valda muļķi? Jau šobrīd tādi ir padaudz ievēlēti," - uzskata advokāts Erlends Baļķens.

Savukārt Viesturs Kavacs uzskata, ka deputātu algas patiešām ir nelielas, taču kompensācijas iespējams atcelt.

​"Algas varētu maksāt lielākas gan, bet kompensācijām ir nepareizs vēstījums," - atbildēja baņķierim Viesturs Kavacs.

Atgādināsim, ka no pērnā Saeimas sasaukuma 66 deputāti nespēja iekļūt jaunajā, 13. Saeimā. Un, saskaņā ar esošo kārtību, viņiem tiks izmaksātas kompensācijas ar kopējo summu 610 374 eiro apmērā pirms nodokļu nomaksas.

Tie tautas kalpi, kuriem nebija nekāda cita papildus amata, saņems astoņus tūkstošus eiro, savukārt vislielākās kompensācijas tiks Gaidim Bērziņam un Augustam Brigmanim. Tiesa, pēdējais, jaunajā Saeimā nebalotējās. Katrs no viņiem saņems 12 732 eiro.

Ziņu lente
0