Politika

Iedzīvotāji aktīvi balso par kompensāciju atcelšanu nepārvēlētajiem deputātiem

© Sputnik / Sergey MelkonovБюллетени для голосования
Бюллетени для голосования - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Petīcijas autori uzsvēruši, ka mandāta zaudēšana nozīmē vēlētāju uzticības zudumu un par to nebūtu jāmaksā. Daži deputāti šādam viedoklim nepiekrīt.

RĪGA, 13. novembris — Sputnik. Aicinājumu atcelt kompensācijas nepārvēlētajiem deputātiem sabiedrisko iniciatīvu portālā ManaBalss.lv parakstījuši jau vairāk nekā pieci tūkstoši cilvēku.

Šobrīd likums nosaka, ka deputātiem, kuri zaudējuši mandātus pēc kārtējām vēlēšanām tiek izmaksātas lielas kompensācijas trīs mēnešalgu apmērā, ieskaitot maksu par frakciju un komisiju vadību un darbu prezidijā.

Инара Мурниеце  - Sputnik Latvija
Nekāda darba bez parlamentārās demokrātijas Latvijā: Mūrniece metas cīņā

Pēc 13. sasaukuma Saeimas vēlēšanām parlaments atjaunojies par divām trešdaļām un nepārvēlētajiem deputātiem kompensācijās, pēc dažādām aplēsēm tiks izmaksāti 450-600 tūkstoši eiro – aptuveni 9000 eiro katram.

Petīcijas autori uzskata, ka līdz ar to deputāti saņem privilēģijas, kas nav pieejamas citiem sabiedrības slāņiem, tās veicina sociālo nevienlīdzību un diskriminē citus sabiedrības locekļus, kam nav paredzēta tamlīdzīga aizsardzība darba zaudēšanas apstākļos.

Autori uzskata, ka mandāta zudums liecina par vēlētāju uzticības zudumu un par to piemaksāt nenāktos.

"Ņemot vērā vispārējo Latvijas iedzīvotāju labklājības līmeni, šāda "kompensāciju izmaksa" ir arī neētiska," – teikts petīcijā.

Aktīvisti uzskata, ka izdevumu samazināšana deputātu uzturēšanai veicinās sociālo solidaritāti, bet pašiem tautas kalpiem dos signālu, ka "viņi nepieder kādai īpaši izredzēto un aizsargājamo cilvēku grupai, bet ir daļa no Latvijas sabiedrības, un uz visiem atteicas vienādas likuma normas".

Ja iniciatīva savāks desmit tūkstošus parakstu, tā tiks nodota izskatīšanai Saeimā.

Ko domā deputāti

Parlamentārieši šajā jautājumā nebija vienisprātis. Starp jaunievēlētajiem deputātiem vairāki atbalsta kompensāciju atcelšanu, raksta Skaties.lv.

"Principā ikviens, kurš neveic savu darbu pilnvērtīgi, un, deputātam it sevišķi, viena no sabiedrības uzticības pazīmēm ir pārvēlēšana, tad es neuzskatu, ka būtu jāizmaksā kompensācijas," norāda Saeimas deputāte Iveta Benhena-Bēkena (KPV LV).

Министр образования Латвии Карлис Шадурскис в Латвийском университете - Sputnik Latvija
Šadurskis ieķēries ministra krēslā un nesteidzas pamest Latviju

"Šis ir amats, kuru es skaidri zinu, kad tas beigsies, tas nozīmē, ka deputātam vajadzētu varēt plānot," – apliecināja deputāte Iveta Tērauda (AP).

Toties pieredzējušāki politiķi pauda citādu viedokli.

"Šie cilvēki, lai arī nav izpelnījušies cilvēku atbalstu, viņiem ir konkrēts periods, kamēr viņi sāks strādāt citu darbu, es domāju no tāda aspekta. Vajadzētu kompensācijai palikt," – uzskata deputāte Anda Čakša (ZZS).

"Es vienkārši aicinu ļoti uzmanīgi izturēties pret bijušajiem deputātiem un nebūt skarbiem savā attieksmē pret tiem, kas tagad ir ārpus politikas, un neatņemt viņiem tos līdzekļus, kuri sākumā viņiem varētu būt tāds drošības spilvens," – pauda Saeimas deputāts Ivans Pimenovs (S).

Iepriekš vēstīts, ka pašu nepārvēlēto deputātu vidū valda vienprātība – viņi uzskata, ka kompensācijas ir jāsaglabā.

Ziņu lente
0