Viedoklis

Globālo krīzi aizsāk General Electric

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasКалужский центр энергетических технологий General Electric
Калужский центр энергетических технологий General Electric - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja General Electric izsludinās defoltu, tas novedīs pie daudzu vērtspapīru turētāju, tostarp arī pensiju un paju fondu bankrota. Rezultātā iestāsies jaunā finanšu krīze, kas varētu pārspēt 2008. gada globālo kataklizmu.

RĪGA, 17. novembris — Sputnik. Korporācija General Electric, viena no lielākajām pasaulē, strauji tuvojas bankrotam. Industriālā milža tirgus kapitalizācija ir gandrīz divreiz mazāka nekā parādu apjoms. Analītiķi ir pārliecināti, ka GE akciju krišanās turpināsies, un dēvē to par jaunās pasaules ekonomikas kataklizmas pirmo bezdelīgu. Par to, kā vecākās amerikāņu kompānijas defolts uzsāks kārtējo krīzes fāzi, lasiet RIA Novosti autora Maksima Rubečenko materiālā.

Zaudējumu lavīna

Tirgū iezīmējies galvenais kandidāts "otrā Lehman Brothers" lomai. Kā zināms, paziņojums par viena no pasaules vadošajiem investora bankrotu lika pamatus 2008. gada krīzei.

Šodien Lehman Brothers traģēdija atkārtojas ar citu slavenu ASV uzņēmumu — General Electric. Nedēļas laikā GE akcijas cenas kritušās par 11%, bet no gada sākuma vērtspapīri zaudēja 56% no vērtības. Tagad GE maksā trīs reizes mazāk nekā 2007. gadā.

Pēc trešā ceturkšņa rezultātiem kompānija atskaitījās par 23 miljardu dolāru zaudējumiem - tā ir trešā daļa uzņēmuma tirgus kapitalizācijas. 2017. gadā GE zaudējumi sasniedza "tikai" sešus miljardus. Situācijas uzlabojums pagaidām nav paredzams. Turklāt eksperti prognozē augošus zaudējumus vismaz tuvāko divu gadu laikā.

"Uzņēmuma ienākumi pēdējā laikā demonstrējuši sliktāku dinamiku, nekā bija gaidāma praktiski visās frontēs," - norāda JPMorgan analītiķi. – No astoņiem GE segmentiem, kuri vēl pirms diviem gadiem bija ienesīgi, 2020. gadā tikai seši tik tikko sasniegs nulli vai pat paliks mīnusā."

Par General Electric problēmu galveno cēloni uzskata gāzes turbīnu – uzņēmuma galvenās produkcijas – zemo pieprasījumu. Taču priekšnoteikumi pašreizējam kolapsam ir izveidojušies jau sen.

Strauja lejupslīde

1878. gadā slavenā izgudrotāja Tomasa Edisona dibinātais General Electric ir viens no vecākajiem amerikāņu uzņēmumiem.

Daudzus gadu desmitus korporācija paplašināja darbības jomu un produktu klāstu. XX gadsimta beigās tās sastāvā ietilpa dzelzceļa lokomotīvju, aviācijas dzinēju, ieroču, medicīnas iekārtu, gāzes turbīnu un elektroiekārtu ražošanas struktūrvienības.

Bija arī elektroenerģijas tirdzniecības, naftas un gāzes ieguves struktūrvienības un divi finanšu meitasuzņēmimi: GE Capital, kas atbildēja par kredītiem un apdrošināšanu, un GE Equity, kas nodarbojas ar citu kompāniju akciju pakešu iepirkumu.

General Electric bija lielākais uzņēmums pasaulē. Spēcīgu satricinājumu tam sagādāja 2008. gada globālā krīze. Tad korporāciju gandrīz noslīcināja meitasuzņēmums GE Capital, kura bilancē sakrājās daudz nenodrošināto hipotekāro kredītu un derivatīvu.

Американские доллары - Sputnik Latvija
Viedoklis
Sorosa partneris: esam sagatavojuši jaunu, trīskārt spēcīgāku vispasaules krīzi

Taču līdz galam Edisona garabērnu sagrāva kompānijas vadītāji, kuri 2014. gadā iztērēja daudz laika un spēku, lai pārliecinātu Francijas valdību pārdot viņiem enerģijas kompāniju Alstom par 10,1 miljardiem dolāru.

GE vadītāji cerēja, ka šis darījums atbrīvos korporāciju no nopietna konkurenta un nostiprinās pozīcijas cīņā ar Vācijas uzņēmumu Siemens. Tomēr analītiķi viņu optimismu neatbalstīja.

"Šis darījums būtu labs pirms desmit vai divdesmit gadiem, bet tagad vēja un saules enerģija cenas ziņā ir salīdzināma ar gāzes turbīnu un ogļu analogiem, turklāt šai sektorā konkurence ir ļoti augsta," - atzīmēja investīciju fonda "Carbon Tracker Initiative Kingsmils" eksperts Kingsmils Bonds Financial Times rakstā. – GE pieļāva diezgan izplatītu kļūdu, sajaucot pašreizējo tirgus lielumu un tā nākotnes izaugsmi.

Ļoti drīz kļuva skaidrs, ka analītiķim bija taisnība: jauniegūtie aktīvi nesa tikai zaudējumus.

"Nesavlaicīgas investīcijas un optimistiskie pieņēmumi par tirgus izaugsmi ir atstājuši uzņēmumu ar jaudas strukturālo pārpalikumu enerģētikas, naftas un gāzes nozarē, kā arī transporta nozarē," - konstatēja JPMorgan pagājušā gada vasarā.

Jo tālāk, jo sliktāk. Šis gads GE sākās ar Vērtspapīru un biržu komisijas izmeklēšanu saistībā ar nepiedienīgu finanšu praksi: izmantojot augstu kredītreitingu, General Electric aizņēmās naudu gandrīz ar nulles reālajām likmēm, kas ļāva ne tikai ķerties pie slikti apdomātiem pirkumiem, bet arī maksāt dividendes, kas pārsniedza tīro naudas plūsmu.

Savukārt septembrī uzņēmumu sagaidīja jauns trieciens: vairākām ASV elektrostacijām nācās apturēt darbu GE ražoto turbīnu defekta dēļ. Enerģētiskā struktūrvienība izrādījās uz "nāves sliekšņa", kā izteicās konsaltinga kompānijas Melius Research vadošais analītiķis Skots Deiviss.

Марк Цукерберг - Sputnik Latvija
Viedoklis
Jaunā krīze sākusies ar Facebook un Netflix, arī pārējiem neizdosies izvairīties

Pagājušajā svētdienā jaunais General Electric ģenerāldirektors Lerijs Kalps paziņoja, ka kompānija plāno gada laikā atbrīvoties no aktīviem par 20 miljardiem dolāru, lai samazinātu parādu. Pirmais solis jau ir paveikts: 14. novembrī GE paziņoja par sava meitasuzņēmuma - apdrošināšanas kompānijas Baker Hughes pārdošanu.

Šo ziņu fonā akcijas uz īsu brīdi paaugstinājās, bet pēc tam lejupslīde atsākās. General Electric parāds pārsniedz 115 miljardus dolāru, tāpēc 20 miljardi uzņēmumu neglābs.

"Pašreizējais General Electric akciju cenu līmenis pietiekami neatspoguļo kompānijas fundamentālas izmaiņas uz slikto pusi," - atzīmē JPMorgan Chase analītiķi.

Akcijas cenas prognoze kritusies līdz sešiem dolāriem – par ceturtdaļu zemāk nekā pašreizējie kotējumi.

"Uzraudzīt GE ir kā vērot vilciena avārijas palēninātu video," – uzrakstīja Skots Deiviss CNN komentāros.

Bīstamas obligācijas

Analītiķi uztraucas ne tikai par akciju cenu vien – bažas sagādā arī General Electric obligācijas. Oktobrī Moody 's pazemināja to reitingu par divām pakāpēm. Formāli obligācijas pagaidām saglabā investīciju reitingu, bet tos jau tirgo "atkritumu" līmenī.

Tuvākajā pusotra gadā GE gaida lielākie parādu atmaksājumi visu uzņēmumu vidū ar analoģisku kredītreitingu.

General Electric tirgus vērtība jau ir pusotras reizes mazāka par parāda apjomu, tāpēc pastāv nopietnas defolta briesmas.

Savukārt defolts izraisīs paniku tirgos un investoru masveida kompānijas obligāciju izpārdošanu, kuru reālais stāvoklis neatbilst to salīdzinoši augstajam kredītreitingam.

Логотип Bank of America в Нью-Йорке - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kāpēc Rietumi biedē visu pasauli ar jaunu globālo krīzi?

"Reitingu aģentūras ar aizkavēšanos reaģē uz kompāniju kredītu metriku pasliktināšanos, - atzīmēja Forbes. – Tāpēc daudzas pazīstamas korporācijas pašlaik acīmredzami neatbilst starptautiskā investīciju līmeņa kritērijiem."

Analītiķu vidū pat izplatījies īpašais termins – "BBB-kompānijas" – tās ir korporācijas ar kredītreitingu "BBB" investīciju līmenī, kam ir nopietnas problēmas ar parādu apkalpošanu.

Līdz ar General Electric, šajā kategorijā ietilpst tādi automobiļu industrijas milži, kā Ford un General Motors, kā arī daudzi citi "vecās industrijas" pārstāvji.

Šādu "BBB kompāniju" kopējais parāds tiek vērtēts 2,5 triljonu dolāru apmērā. Ja General Electric izsludinās defoltu, tas viss acumirklī pārvērtīsies par "atkritumu" aktīviem.

Tas novedīs pie bankrota ne tikai pašus emitentus, bet arī daudzus vērtspapīru turētājus, ieskaitot pensiju un paju fondus. Rezultātā iestāsies jauna finanšu krīze, kas varētu pārspēt 2008. gada globālo kataklizmu.

Ziņu lente
0