Krievija pieļauj iespēju slēgt Azovas jūru Ukrainas kuģiem

© Sputnik / Владимир Федоренко / Pāriet pie mediju bankasKrievijas Federācijas padomes loceklis Francis Klincevičs
Krievijas Federācijas padomes loceklis Francis Klincevičs  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Federācijas padomes loceklis Francis Klincevičs norādīja, ka Ukraina lauž vienošanos par Azovas jūru, kas nesīs negatīvas sekas pašai Ukrainai.

RĪGA, 16. novembris — Sputnik. Atbildei pēc Ukrainas lēmuma aizturēt 15 kuģus, kuri iepriekš apmeklējuši Krimas ostas, Krievija var slēgt Azovas jūru visiem Ukrainas peldlīdzekļiem, paziņoja Krievijas Federācijas padomes Aizsardzības komitejas loceklis Francis Klincevičs, vēsta RIA Novosti.

"Mūs burtiski mudina spert asus atbildes soļus. Jā, mēs burtiski dažu minūšu laikā spējam slēgt Azovas jūru jebkuram Ukrainas peldlīdzeklim. Un pieņemu, ka tamlīdzīgi soļi varētu sekot," – Klinceviča teikto citēja viņa preses dienests.

Politiķis uzskata, ka ar tādu rīcību Ukraina pati lauž vienošanos par Azovas jūru, kas nesīs negatīvas sekas pašai Ukrainai.

Kijevas rīcību Klincevičs uzskata par "acīmredzamu patvaļu". Viņš uzsvēra: nav nozīmes tam, vai runa ir par Krievijas vai ārvalstu kuģu aizturēšanu – gan vieni, gan otri pilnīgi legāli ieradušies Krimas ostās.

Iepriekš ziņu dienests UNN vēstīja, ka Ukrainas robežsargi aizturējuši Berdjanskas un Mariupoles ostās 15 kuģus par "nelikumīgu ieiešanu okupētās Krimas ostās".

Situācija Azovas jūrā

Situācija Azovas jūrā saasinājās šī gada martā, kad Ukraina aizturēja Krievijas kuģi "Nord". Zvejas kuģa ekipāža – desmit cilvēki – ir Krievijas pilsoņi. Kuģa kapteinim draud sods – brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem par nelikumīgu Krimas apmeklējumu "ar mērķi kaitēt valsts interesēm". Augustā Hersonā tika aizturēts tankkuģis "Mehaņik Pogodin".

Azovas jūras krastmala Krimā - Sputnik Latvija
Ukrainas robežsardze aizturējusi 15 kuģus par apstāšanos Krimas ostās

Kremlis nosauca Kijevas darbības par "jūras terorismu" un uzsāka stingrākas kuģu pārbaudes Azovas jūras Krievijas zonā. Pie tam Krievijas Federālā drošības dienesta Krimas robežsardzes pārvalde informēja, ka pārbaudes tiek veiktas saskaņā ar starptautiskajām jūras tiesībām, bet Ukrainas ĀM atzina, ka Krievijas robežsargi pārbaudēs nekādus protokolus nepārkāpj.

Vēlāk Kijeva informēja par savu nodomu paplašināt militāro klātbūtni Azovas jūrā un izveidot jūras kara bāzi šajā rajonā.

Ziņu lente
0