Tankkuģis "Mehaņik Pogodin" bloķēts Hersonas ostā uz trim gadiem

© Sputnik / Виталий ТимкивТанкер "Механик Погодин"
Танкер Механик Погодин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš tankkuģa ekipāža novērsusi trīs "inspekciju" mēģinājumus iekļūt kuģī. Kuģa īpašnieka pārstāvji informēja, ka cilvēki, kuri ieradušies pārbaudīt kuģi, nav uzrādījuši nekādus dokumentus, kas apstiprinātu viņu pilnvaras.

RĪGA, 19. augusts — Sputnik. Ukrainā aizturētais Krievijas kuģis "Mehaņik Pogodin" bloķēts Hersonas ostā uz trim gadiem, informēja RIA Novosti, atsaucoties uz Ukrainas prezidenta pārstāvja Krimā vietnieka Izeta Gdanova vārdiem.

Politiķis apgalvojis, ka ekipāža, kas nav ielaidusi kuģī ostas inspekciju, ir rīkojusies nelikumīgi, un kuģi plānots pārbaudīt saskaņā ar sūdzību par neapmierinošu kuģa stāvokli. Saskaņā ar Gdanova teikto intervijā "Gromadskoje radio", kuģa ekipāžai nāksies nest par to atbildību.

Ukrainas Drošības dienests - Sputnik Latvija
UDD cenšas iekļūt Krievijas tankkuģī, kas aizturēts Hersonā

Prezidenta pārstāvis piebilda, ka inspekcija mēģinās vēlreiz nokļūt tankkuģī. 

"Katrai valstij ir tiesības un pienākums kontrolēt gan kuģa tehnisko stāvokli, ja ir sūdzības (bet sūdzības ir), gan arī ekoloģisko stāvokli. Tā ir mūsu valsts atbildība. Mums ir arī tiesībsargājošās iestādes, kuru pienākums ir sniegt iespēju kontrolējošām struktūrām veikt pārbaudi saskaņā ar viņu pilnvarām. Tas tiks izdarīts," – apgalvoja Gdanovs.

Iepriekš tankkuģa ekipāža novērsusi trīs "inspekciju" mēģinājumus iekļūt kuģī. Kuģa īpašnieka – uzņēmuma "V.F.Tanker" pārstāvji informēja, ka cilvēki, kuri ieradušies pārbaudīt kuģi, nav uzrādījuši nekādus dokumentus, kas apstiprinātu viņu pilnvaras.

Tankkuģis "Mehaņik Pogodin" atrodas Hersonas ostā no 10. augusta. Ekipāžas locekļi – 12 Krievijas pilsoņi. Kuģis aizturēts, aizbildinoties ar to, ka kuģa īpašnieks iekļauts Ukrainas ieviesto sankciju sarakstos, taču tiesas lēmuma šajā jautājumā nav.

Krievijas prezidenta Cilvēktiesību padomes priekšsēdētājs Mihails Fedotovs nosauca kuģa aizturēšanu Ukrainā par neprātīgu.

Arī iepriekš Krievijas kuģi saskārušies ar incidentiem Ukrainā. 2018. gada 25. martā ukraiņu robežsargi Azovas jūrā sagrāba kuģi "Nord" no Krimas ar 10 ekipāžas locekļiem. Viņi ir Krievijas pilsoņi, taču Ukrainas varasvīri uzstājīgi dēvē viņus par Ukrainas valstspiederīgajiem.

Jūra - Sputnik Latvija
Krimas kuģa Krievijas jūrniekus joprojām tur gūstā Ukrainā

Diviem ekipāžas locekļiem izdevās atgriezties Krimā cauri Baltkrievijai, taču septiņi cilvēki tika izsēdināti no reisa uz Minsku. Kuģa kapteinis Vladimirs Gorbins tiek turēts aizdomās par "iebraukšanas noteikumu pārkāpumiem pagaidu okupētajā Ukrainas teritorijā un izbraukšanu no tās ar mērķi kaitēt valsts interesēm". Viņam draud brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem.

Iepriekš Krievijas Ārlietu ministrija apliecināja, ka centīsies panākt visas ekipāžas atbrīvošanu. Federālā drošības dienesta Krimas pārvaldes vadītājs informēja, ka par "Nord" sagrābšanu aizdomās turētie cilvēki – Ukrainas robežsargu ekipāža – ir identificēti un izsludināti starptautiskajā meklēšanā.

Ziņu lente
0