Rīgā līdz Jaunajam gadam NMPD brigāžu skaits var sarukt līdz kritiskam rādītājam

© Sputnik / Sergey MelkonovНовые машины неотложной помощи в Латвии
Новые машины неотложной помощи в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mediķu trūkuma problēmu NMPD iespējams kardināli atrisināt tikai ar algu palielināšanas un slodzes samazināšanas palīdzību, uzskata Liene Cipule un Genādijs Rusanovs.

RĪGA, 14. novembris — Sputnik. Ideja par to mediķu loka paplašināšanu, kam būs atļauts strādāt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) brigādēs, neatrisinās problēmu, kas izveidojusies dienestā, uzskata tā vadītāja Liene Cipule.

Iepriekš valsts veselības ministre Anda Čakša sakarā ar ārkārtas medicīniskās situācijas izsludināšanu Rīgas reģionālajā centrā paziņoja, ka resors steidzami gatavo grozījumus, kuri paplašinās to mediķu loku, kam ļauts strādāt NMPD.

Машина неотложной помощи в Латвии - Sputnik Latvija
Vienreiz jau noticējām: mediķi brīdina par krīzi veselības aprūpes nozarē

Pēc Cipules domām, tas var tikai mazliet uzlabot situāciju, jo kadru trūkums ir ļoti jūtams.

Cipule atklāja, ka dienestam trūkst aptuveni 20 brigādes, tāpēc ministres lēmums problēmu neatrisinās. Viņa norādīja, ka neredz mehānismu gadījumam, ja darbiniekiem šķitīs, ka ar to, kas tiek darīts, nepietiek, lai mazinātu viņu slodzi.

NMPD pastāstīja, ka situāciju varētu glābt stingrs solījums, ka no 1. janvāra mediķu algas pieaugs. Ja tas nenotiks, mediķi turpinās pamest NMPD.

Radio Baltkom ēterā Cipule pastāstīja, ka situāciju būtu iespējams kontrolēt, ja pastāvētu pārliecība par to, ka mediķu algas pieaugs no 1. janvāra. Pēc viņas domām, sliktākais ir tas, ka cilvēki pat nepāriet darbā uz citām veselības aprūpes iestādēm – kāds sāk darbu DUS, kāds – lielā loģistikas centrā.

Šo viedokli atbalsta arī Rīgas reģiona NMPD darbinieku arodbiedrības vadītājs Genādijs Rusanovs. Programmas "Doma laukus" ēterā Latvijas radio 4 viņš paziņoja, ka "ātrās" palīdzības algu tūlītējs pieaugums ir vienīgā iespēja glābt to, kas vēl palicis.

Naudu algu palielināšanai iespējams atrast jau šodien – valsts budžetā ir aile "neparedzēti izdevumi", atgādināja Rusanovs.

Viņš uzsvēra, ka tā ir vienīgā iespēja glābt to, kas vēl palicis. NMPD darbinieku algu iespējamais pieaugums par 20% nakamgad tikai uz laiku aizlāpīs caurumu kuģa korpusā, kas dodas nezināmā virzienā, izteicās Rusakovs.

Viņš atgādināja, ka patlaban nesertificēts NMPD feldšeris ar 3 gadu darba stāžu saņem 531 eiro mēnesī "uz rokas" par 163 stundām darba. Taču, ņemot vērā ekonomisko situāciju Latvijā, algu pieaugumu citās jomās, NMPD darbiniekiem būtu jāmaksā vismaz 1000 eiro "uz rokas", lai viņi varētu strādāt vienā darbā.

Rusakovs uzsvēra, ka cilvēki pametīs darbu NMPD, ja netiks nodrošināts pieprasītais finansējums.

Ziņu lente
0