Ātrajā palīdzībā varēs strādāt vairāk mediķu

© Sputnik / Sergey MelkonovМашина Службы неотложной медицинской помощи в Риге
Машина Службы неотложной медицинской помощи в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pagājušajā piektdienā tika nolemts izsludināt ārkārtas medicīnas situāciju Rīgas Reģionālajā centrā, kas saistīta ar masveida aiziešanu no darba Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā.

RĪGA, 12. novembris – Sputnik. Latvijas Veselības ministrija steidzamā kārtā sagatavojusi grozījumus, kuri paplašina mediķu loku, kuri drīkst strādāt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD), paziņoja Ministru Kabineta komitejas sēdē iestādes vadītāja Anda Čakša.

Kā raksta Mixnews.lv, valdības noteikumu grozījumus par obligātām prasībām ārstniecības iestādēm un to struktūrvienībām plānots sagatavot līdz nākamajai nedēļai.

Машина неотложной помощи в Латвии - Sputnik Latvija
Vienreiz jau noticējām: mediķi brīdina par krīzi veselības aprūpes nozarē

Problēmas NMPD Rīgas Reģionālajā centrā vērojamas jau vairākus gadus, šī iemesla dēļ Čakša arī uzstāja uz algu paaugstināšanas nepieciešamības.

Mediķu alga kopumā palielinājās par 30%, taču NMPD tā paaugstinājusies vien par 20%, jo aprēķinā ņemta vērā arī NMPD brigāžu autovadītāju algu paaugstinājums, paskaidroja ministre.

Kā ziņots piektdien, 9. novembrī, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD) pieņemts lēmums izsludināt ārkārtas situāciju medicīnā Rīgas Reģionālajā centrā. Iemesls – masveida darbinieku aiziešana no darba.

Piecpadsmit NMPD darbinieki uzrakstījuši atlūguma iesniegumu, vēl ir daļa mediķu, kuri arī uzrakstīja iesniegumus, taču ar viņiem vēl notiek pārrunas.

Kā pastāstīja NMPD vadītāja Liene Cipule, masveida mediķu atlūgumu dēļ viņa saņēmusi mājienus par viņas iespējamo atlaišanu.

"Ja tiks pateikts, ka es netieku galā ar saviem pienākumiem, es pieņemšu šo lēmumu. Taču jebkurš cilvēks, kurš vadīs Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, saskarsies ar tām pašām problēmām, un tās tiešām ir lielas," norādīja viņa radio Baltkom ēterā.

Ātrās palīdzības mašīna Rīgā  - Sputnik Latvija
Dzīvībai jābūt briesmās: "ātrie" attaisnojas par 40 eiro rēķinu

Iepriekš Cipule vairākkārt ziņojusi par resursu trūkumu, ātrās palīdzības nogurumu un profesionālo izdegšanu. Tāpat, pēc viņas sacītā, šobrīd liela ātrās palīdzības problēma ir nepamatoti izsaukumi, kuri noslogo brigādes un apgrūtina palīdzības sniegšanu tiem, kam tā tiešām ir nepieciešama. Viņa paskaidroja, ka neatliekamās palīdzības dienestam jāzvana tikai veselībai kritisko gadījumos vai kad pastāv drauds cilvēka dzīvībai, pie tādiem gadījumiem varētu attiecināt insultu, plašas traumas, astmas lēkme, diabētiskā koma un citas.

NMPD vadītāja uzsvēra, ka neatliekamās palīdzības brigāde – tas ir ļoti dārgs resurss, reanimācija palāta uz riteņiem. Un viens brauciens uz izsaukumu nodokļu maksātājiem izmaksā vairāk nekā 100 eiro. tādēļ ātrajai palīdzībai jānodarbojas ar situācijām, kuras tiešām apdraud pacienta veselību vai dzīvību.

Ziņu lente
0