Blaktis un 5 mārciņas nedēļā: kā Latvijas "vergi" dzīvoja Lielbritānijā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Deviņi latvieši, kuri piecu gadu laikā atveduši uz Lielbritāniju 28 cilvēkus, lai iekārtotu darbā, un pēc tam atņemt viņiem naudu, notiesāti ar cietumsodiem no viena līdz sešiem gadiem.

RĪGA, 9. novembris – Sputnik. Latvijas vergu tirgotāju bandas locekļi Lielbritānijā notiesāti ar cietumsodiem no 14 mēnešiem līdz sešiem gadiem, dažus no viņiem, iespējams, nosūtīs soda izciešanai uz Latviju, raksta avīze Daily Mail.

Deviņu mūsdienu Latvijas vergu tirgotāju process, no kuriem pieci ir vīrieši un četras sievietes, kļuva par pēdējo gadu lielāko procesu.

Izmeklēšanas laikā kļuva zināms, ka piecu gadu laikā bandas vadītājs Ainārs Pelcis, kuru iesauca par čigānu baronu, un astoņi viņa līdzdalībnieki ieveduši 28 cilvēkus Lielbritānijā, Dārbišīras grāfistē. Tur latviešus iekārtoja darbā, pārtikas ražošanas uzņēmumos, atņēma viņiem dokumentus un izņēma no viņu bankas kartēm naudu, kura tika pārskaitīta kā alga.

Sieviete - Sputnik Latvija
Fiktīvās laulības un darbs ārzemēs: kā Latvijas iedzīvotāji nonāk verdzībā

Pašiem darbiniekiem viņi atdeva niecīgas summas. Viens no upuriem tiesā paziņoja, ka Pelcis un viņa sabiedrotie no nopelnītās naudas atstāja viņam ne vairāk par piecām mārciņām nedēļā (mazāk, nekā sešus eiro), neskatoties uz to, ka viņš zināja, ka nopelnījis daudz vairāk. "Es strādāju un fiksēju, cik stundas esmu nostrādājis. Un domāju, ka viņi būs godīgi un atdos man naudu," - pateica vīrietis tiesā.

Vēl vienam latvietim, kuru Pelcis un viņa banda šādā veidā iekārtoja darbā Lielbritānijā, tiesā uzdeva jautājumu, vai viņš necentās apspriest ar grupējuma dalībniekiem naudas piesavināšanās jautājumu. Uz to viņš atbildēja: "Nē, jo es saņēmu savas desmit mārciņas, savukārt pārējais – nav mana darīšana. Man bija pārtika un vieta, kur nakšņot, man par to nebija jāsatraucas. Šobrīd es domāju, ka tā bijusi verdzība."

Vēl viens cilvēks tiesā pastāstīja, ka viņam esot bijis kauns, un viņš baidījies pajautāt, kur pazūd pārtikas kombinātā nopelnītā nauda.

Izņemot to, ka bandas upuriem tika atņemta praktiski visa nopelnītā nauda, viņi dzīvojuši arī baisos apstākļos – gulēja divi uz vienas gultas, uz netīriem matračiem, mazās istabās ar blaktīm.

Рабочие на стройке - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Mēs nostrādājāmies par velti". Kā ukraiņus pārdot verdzībā Baltijā

Paši bandas dalībnieki par saviem upuriem atņemtajiem līdzekļiem dzīvoja greznā namā Latvijā.

Tāpat izmeklēšanas laikā, kurai tika piešķirts internacionālās statuss pēc tam, kad britu tiesībsargājošās iestādes sazinājās ar saviem Latvijas kolēģiem, noskaidrojās, ka vergturi lika dzīvot pazemojošos apstākļos ne tikai savus tautiešus, kuri ieradās Dārbišīrā. Arī pašā Latvijā atradās tāds upuris. Reida laikā īpašumā, kurš piederēja grupējumam, tika atrasts vecāka gadagājuma vīrietis, kurš -16 grādu salā dzīvoja būdā bez apkures. Tāpat viņš veicis dažādus darbus, uz kuru rēķina dzīvojis grupējums.

Sākumā visi bandas locekļi noliedza savu vainu, taču tiesā to atzinuši. Beigās grupējuma vadītājam Aināram Pelcim piesprieda 5,5 gadu ieslodzījumu, citiem locekļiem – no 14 mēnešiem līdz sešiem gadiem.

Ziņu lente
0