Kongresa vēlēšanas sašķēlušas Ameriku

© Sputnik / Игорь Михалев / Pāriet pie mediju bankasASV Kongresa ēka. Foto no arhīva
ASV Kongresa ēka. Foto no arhīva  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cīņa par Kongresu, ko tik plaši un aktīvi atspoguļoja ASV mediji, pēc būtības beigusies neizšķirti. Tas neapmierina nevienu un tikai padziļina nācijas šķelšanos.

RĪGA, 8. novembris — Sputnik. ASV 6. novembrī aizritēja Kongresa vidustermiņa vēlēšanas. Saskaņā ar to rezultātiem Republikāņu partija saglabājusi vairākumu Senātā, taču piekāpusies Demokrātiskajai partijai Pārstāvju palātā, vēsta Sputnik Igaunija.

ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Donalds Tramps: kongresa vidustermiņa vēlēšanu rezultāti ir "satriecoši panākumi"

Tādējādi amerikāņu sabiedrības politiskā, ideoloģiskā un informatīvā šķelšanās kļuvusi nepārprotama – to atspoguļo valsts galvenā likumdošanas struktūra.

Par sabiedrības polarizāciju liecina arī aptaujas, kas aizritēja balsošanas laikā Reuter/Ipsos Election Day aptaujas rezultāti norāda, ka vēlētāji ļoti daudzšķautņaini vērtē valsts prezidenta Donalda Trampa darbu un valsts īstenoto kursu.

Piemēram, seši no desmit vēlētājiem uzskata, ka valsts iet pa "nepareizu ceļu", bet pārējie, gluži otrādi, norādīja, ka tā dodas "pareizā virzienā".

Kongresa šķelšanās ietekmēs tā darbību

Vašingtonas universitātes profesors, valsts pārvaldes lietu speciālists Deivids Lablins aģentūrai RIA Novosti pastāstīja, ka polarizācija sabiedrībā pēc politiskā principa tikai padziļināsies.

"Man šķiet, šķelšanās saglabāsies ļoti augstā līmenī, domājams kļūs vēl lielāka. Tas būs atkarīgs no tā, kā demokrāti tālāk "izspēlēs" tēmu," – uzskata eksperts.

Profesors uzskata, ka patlaban demokrāti vēl aktīvāk pūlēsies kontrolēt savu politisko oponentu lēmumus. Demokrāti ieguvuši kontroli pār vienu no abām Kongresa palātām un noteikti pastiprinās spiedienu pret prezidentu Donaldu Trampu.

Ieguvuši kontroli Pārstāvju palātā, demokrāti varēs bloķēt lielāko daļu Donalda Trampa administrācijas ierosinājumu likumdošanas līmenī un izdarīt spiedienu pret Balto namu ar dažādu Kongresa komiteju starpniecību.

Tramps smaida un māj

ASV prezidents Donalds Tramps publicējis savu viedokli par Kongresa vidustermiņa vēlēšanu rezultātiem, ko viņš vēroja pa televizoru kopā ar ģimenes locekļiem un draugiem. Kā jau parasti, tas bija lakonisks un patētisks.

"Milzīgi panākumi šonakt. Paldies jums par visu!" — Tramps uzrakstīja savā lapā Twitter.

Baltā nama preses sekretāre Sāra Sandersa pauda piesardzīgu optimismu. "Mēs esam apmierināti ar to, kas mums pašlaik ir," – viņa paziņoja.

ASV Kongresa vidustermiņa vēlēšanu rezultātus novērtēja arī Krievijas politiķi

Krievijas Federācijas padomes Informācijas politikas komitejas priekšsēdētājs Aleksejs Puškovs vēlēšanu rezultātus komentēja savā lapā sociālajā tīklā Twitter:

"Kongresa vēlēšanas parādīja: Tramps nav tik vājš, kā viņu rāda, taču arī ne tik stiprs, lai atņemtu demokrātiem iespējas sabojāt viņam dzīvi. Abas partijas ir īstenojušas savus minimālos uzdevumus: republikāņi ir noturējuši senātu, demokrāti – iekarojuši apakšpalātu. Taču viņu rezultāts ir svarīgāks."

Tikpat kategoriski rezultātus novērtēja senators Konstantins Kosačovs, kurš vada Federācijas padomes Starptautisko komiteju.

Viņš uzskata, ka pēc Kongresa vēlēšanām ASV politiskā sistēma vēl vairāk zaudēs līdzsvaru.

"Baidos, ka galu galā zaudētājos būs arī amerikāņu politiskā sistēma, kas kļūs vēl nelīdzsvarotāka un neprognozējamāka," – viņš norādīja.

Kosačovs pieļāva, ka ASV varētu sākties mēģinājumi iniciēt prezidenta Donalda Trampa impīčmenta procedūru.

Impīčmenta nebūs, pārliecināts politologs

Tiesa, diezin vai tagad vēl joprojām būs aktuāla ASV un rietumvalstīs populārā impīčmenta (prezidenta atstādināšanas procedūra) tēma.

Politologs un amerikānists Dmitrijs Mihejevs paziņoja radio Sputnik, ka no Baltā nama vadītāja viedokļa vēlēšanas iespējams uzskatīt par sekmīgām, jo republikāņi saglabājuši savas pozīcijas Senātā.

"Tāpēc Trampam būs vieglāk iecelt ministriju vadītājus. Kas attiecas uz Trampa impīčmenta jautājumu, tas tiek slēgts. Tas ir, būs neiespējami apsūdzēt Trampu par kaut kādiem likumpārkāpumiem un sākt impīčmenta procesu," – paziņoja politologs.

Izkārtne Balsot šeit ASV velēšanās  - Sputnik Latvija
Viedoklis
Šoreiz paši, bez Kremļa: ASV nav konstatēta iejaukšanās vēlēšanās

Radio Sputnik autore Svetlana Kalmikova uzskata, ka pēc Kongresa vidustermiņa vēlēšanām gan republikāņi, gan demokrāti var svinēt uzvaru.

Donaldam Trampam ir izdevies izvairīties no sakāves, viņa raksta. Neskatoties uz demokrātu agresīvo priekšvēlēšanu kampaņu, prezidenta un viņa piekritēju kritiku, centieniem pārmest republikāņiem melus un visus pārējos grēkus, demokrātu uzvara nav absolūta.

Vērā ņemams ir fakts, ka arī demokrāti nav sakauti: Pārstāvju palāta tagad pieder viņiem. Un tas nozīmē, ka partijai radusies iespēja bloķēt Trampa lēmumus.

"Tātad vēlēšanu rezultāti lielākā vai mazākā mērā apmierina visus. Kā mēdz teikt, gan vilki paēduši, gan aitas dzīvas," – secināja Kalmikova.

Ziņu lente
0