Baisā ugunsgrēkā Rīgā bojā gājuši četri cilvēki: policisti meklē vainīgos

© Sputnik / Sergey MelkonovUgunsgrēks
Ugunsgrēks - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts policija uzsākusi kriminālprocesu sakarā ar ugunsgrēku, kurš notika Rīgā naktī uz sestdienu, 3. novembri.

RĪGA, 4. novembris – Sputnik. Naktī uz sestdienu, 3. novembrī, dzīvojamajā namā Lielajā ielā, Bolderājā, Rīgā notika baisa traģēdija, vēsta Grani.lv.

Drīz pēc pusnakts ugunsdzēsēji saņēma izsaukumu uz dzīvojamo namu, kur atklātās liesmās dega otrā stāva dzīvoklis un bēniņi  120 kvadrātmetru platībā.

Ugunsdzēsējiem izdevās izvest no degošās mājas sešus cilvēkus. Taču vēl četrus tomēr neizdevās atrast liesmu pārņemtajā ēkā, un rezultātā cilvēki gāja bojā.

​Saskaņā ar Valsts policijas informāciju, trīs no četriem ugunsgrēkā bojāgājušajiem jau ir atpazīti. Ceturtā līķa personības noskaidrošanai norīkota ekspertīze.

Policija cenšas noskaidrot, kas kalpojis par ugunsgrēka iemeslu, kurš novedis pie tik traģiskām sekām. Sakarā ar notikušā faktu uzsākta krimināllieta.

Skursteņslauķis - Sputnik Latvija
Nāvējošā apkure: netīrīti dūmvadi Latvijā – iemesls simtiem ugunsgrēku

Taču jau tagad tiesībsargiem ir dažas versijas par to, kas varēja notikt. Pēc Valsts policijas pārstāves Simonas Grāvītes sacītā, viens no uzliesmojuma iemesliem varēja kļūt neuzmanīga smēķēšana.

Saskaņā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāves Inetas Palkavnieces datiem, aizritējušās nedēļas laikā ugunsgrēkos bojā gājuši 12 cilvēki, savukārt kopš gada sākuma – 63.

Palkavniece norādīja, ka vairumā gadījumu ugunsgrēki rodas cilvēku neuzmanības dēļ, piemēram, smēķējot iekštelpās, dēļ degošām svecēm, salūzušu apkures iekārtu izmantošanas, viegli uzliesmojošu priekšmetu novietošanas krāsns tuvumā un tā tālāk.

​VUGS pārstāve uzsver, lai pasargātu savu dzīvību un īpašumu, nepieciešami nevis lieli finanšu ieguldījumi, bet gan atbildības sajūta, zināšanas un ikdienas ugunsdrošības noteikumu ievērošana.

Uzmanību, krāsns apkure

Iepriekš ziņots, ka daudzi dzīvokļi un mājas Latvijā tiek kurinātas ar krāsnīm. Un līdz ar to ik gadu, kolīdz iestājas aukstais laiks, palielinās ugunsgrēku skaits. Tas notiek dēļ tā, ka, diemžēl, cilvēki ne vienmēr ievēro ugunsdrošības noteikumu. Uzliesmojumi bieži notiek netīrītu dūmvadu dēļ un bojātu vai nepareizi ekspluatētu apkures iekārtu dēļ.

Ja 2017. gadā visas apkures sezonas laikā bojā gāja 10 cilvēki, tad šogad ugunsdrošības noteikumu neievērošana oktobra sākumā jau aiznesusi 10 dzīvības. Turklāt pērn vairāk nekā piecsimt ugunsgrēku notikuši dūmvadu dēļ. Toreiz uguns nodarīja postījumus 80 namiem, šogad  - jau 60.

Līdz ar to VUGD uzsvēra, ka krāsns apkures gadījumā būtu diezgan vēlams jau tagad uzstādīt mājā vai dzīvoklī dūmu detektoru. Dienests atgādina, ka 2020. gadā spēkā stāsies jaunās normas, kuras liks uzstādīt šāda veida aprīkojumu obligātā kārtībā.

Ziņu lente
0