Produktus ar beigušos derīguma termiņu atļauts nodot labdarībai

© Sputnik / Sergey MelkonovProdukti
Produkti - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daudzās Eiropas valstīs jau pastāv privātas vai valsts kustības, kuras aicina cīnīties ar produktu izšķērdēšanu.

RĪGA, 26. oktobris – Sputnik. Vakar Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus par pārtikas produktu apgrozījuma uzraudzību, saskaņā ar kuriem produktus pēc minimālā derīguma termiņa beigām varēs nodot labdarības mērķiem, tiek ziņots Saeimas mājaslapā.

Plānots, ka grozījumi stāsies spēkā 2019. gada 1. jūlijā.

Plastmasas pudeles - Sputnik Latvija
Saeimas komisija atbalstīja depozīta sistēmas ieviešanu tarai

Saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu, pārtikas produkti, kuriem beidzies derīguma termiņš, tiek atzīti par realizācijai nederīgiem. Tas attiecas gan uz produktiem ar neilgu derīguma termiņu, gan uz produktiem ar minimālo derīga termiņu "Ieteicams līdz…". Taču ES likumdošana nepieprasa, lai ēdienu ar beigušos derīguma termiņu atzītu par lietošanai nederīgu.

Turpmāk būs atļauts izplatīt normatīvajos aktos noteiktās pārtikas produktu grupas: piemēram, nodot labdarības organizācijām.

Kā skaidro grozījumus sagatavojusī Zemkopības ministrija, tādā veidā tiks izpildītas 2017. gada 16. oktobra Eirokomisijas rekomendācijas pārtikas ziedošanā.

Nemet ārā ēdienu

Saskaņā ar ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas datiem, apmēram trešdaļa no visas pasaulē saražotās pārtikas bojājas un netiek izmantota. Daudzās Eiropas valstīs jau darbojas privātas vai valsts kustības, kuras aicina apkarot pārtikas produktu izšķērdēšanu.

Piemēram, pēc šī principa jau darbojas interneta platforma Foodsharing.de Vācijā, Austrijā un Šveicē. Vietnē privātpersonas, mazumtirgotāji un ražotāji var piedāvāt vai saņemt lietošanai noderīgus pārtikas produktus ar izbeigušos glabāšanas termiņu, kas pretējā gadījumā tiktu izmesti.

Šampinjons  - Sputnik Latvija
"Absolūta maldināšana": iedzīvotājs sašutis par šampinjoniem "bez konservantiem"

Dānijā izveidota kustība Stop Wasting Food. To nodibināja Selīna Jūla, kura uz šo valsti pārvākusies no Krievijas. Piecu kustības darba gadu laikā Dānijā izdevies par 25% samazināt pārtikas zudumus. Kustībai pievienojušies 800 restorāni, kuri pārtikas pārpalikumiem izmanto kartona tvertnes.

Somijā arī pievērsta uzmanība produktu pārpalikumiem, piemēram, izstrādātas mobilās lietotnes, ar kuru palīdzību restorānos iespējams iegādāties ēdienu pārpalikumus ar atlaidi. Veikalos produkti, kuriem beidzas derīguma termiņš, pieejami ar pazeminātām cenām.

Ziņu lente
0