IeM vēlas apspriest medicīniskās marihuānas legalizāciju Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovCannabis
Cannabis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iekšlietu ministrija kritiski vērtē iespēju legalizēt marihuānas smēķēšanu un audzēšanu personīgai lietošanai medicīniskiem mērķiem, taču ir gatava organizēt sabiedrības diskusiju.

RĪGA, 2. augusts — Sputnik. Latvijas Iekšlietu ministrija uzskata, ka valstī iespējama diskusija par marihuānas legalizāciju ārstnieciskiem mērķiem, taču pagaidām neplāno nekādas iniciatīvas šajā jautājumā likumdošanas aktu līmenī, vēsta Press.lv.

IeM uzskata, ka, ņemot vērā citu valstu pieredzi, nepieciešama publiska diskusija par šo jautajumu, taču, domājams, pēc tās rezultātiem, tāpat kā pirms diviem gadiem, tiks pieņemts lēmums par to, ka grozījumi likumdošanā nav nepieciešami.

Marihuāna - Sputnik Latvija
Latvija kļuvusi lojālāka pret marihuānas legalizāciju

Marihuānas lietošana medicīniskiem mērķiem atļauta Vācijā, Itālijā, Beļģijā, Horvātijā, Čehijā, Nīderlandē, Somijā, Rumānijā un Spānijā. Medikamentus uz cannabis bāzes izraksta cilvēkiem, kuri cieš no epilepsijas, vēža, sklerozes un HIV/AIDS. Taču minētajā sarakstā ir valstis, kurās kaņepju lietošana ārstnieciskiem mērķiem ir tehniski iespējama, taču atļaujas tiek izsniegtas reti, norādīja IeM.

Iespēju legalizēt marihuānas smēķēšanu un audzēšanu personīgai lietošanai medicīniskiem mērķiem Iekšlietu ministrija vērtē kritiski. Pirmkārt, degošas vielas smēķēšanu nav iespējams nosaukt par veselīgu. Otrkārt, katrā augā var būt atšķirīgs tetrahidrokannabinola (galvenā narkotiskā efekta radītāja) saturs, tāpēc ārstiem būtu grūti noteikt devu. Turklāt šada prakse, domājams, būs saistīta ar centieniem legalizēt vieglo narkotiku lietošanu, ko ministrija neatbalsta.

Marihuānas zīmējums uz sienas - Sputnik Latvija
Katrs septītais jaunietis Latvijā lieto marihuānu

IeM ir pārliecināta, ka diskusijā būtu jāuzaicina eksperti no dažādām nozarēm. Resora speciālisti uzskata, ka pagaidām nav veikti pietiekami pētījumi, kas sniegtu objektīvu informāciju par marihuānas lietošanas legalizācijas politikas priekšrocībām citās valstīs, tāpēc Latvijai nevajadzētu sasteigt lēmumus.

Patlaban Administratīvo pārkāpumu kodekss par nelegālu marihuānas iegādi vai uzglabāšanu nelielā daudzumā bez mērķa realizēt to, vai par marihuānas lietošanu paredz brīdinājumu vai sodu līdz 280 eiro apmērā. Ja kārtības sargi pieķers vaininieku gada laikā pēc soda piespriešanas līdzīgā pārkāpumā, viņš tiks saukts pie kriminālatbildības.    

Ziņu lente
0