EK pārstāvniecība Latvijā: ekonomika no pulksteņa pagriešanas negūst neko

© pixabay / Free-PhotosPulkstenis
Pulkstenis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šajās brīvdienās Latvija, visticamāk, pēdējo reizi pāries uz ziemas laiku.

RĪGA, 26. oktobris – Sputnik. Eirokomisija nesniegs rekomendācijas ES dalībvalstīm par to, kādā laikā tām palikt – vasaras vai ziemas. Taču valstīm ir jāsaskaņo sava izvēle ar kaimiņiem, paziņoja Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja vietas izpildītājs Andris Kužnieks Latvijas Radio 4 raidījumā "Doma laukums".

"Eiropas Savienībā valstis dzīvo trijās laika zonās. Pēc idejas, tā būs izvēle – kādu izvēlēties un kā dzīvot tālāk. Taču, protams, valstīm jāsaskaņo, lai nebūtu tā, ka Latvija dzīvotu pēc ziemas laika, savukārt Igaunija un Lietuva – pēc vasaras. Tas, būs, laikam, dīvaini. Kaut kā gribētos, lai pa reģioniem arī saskaņo," pateica Kužnieks.

Pulkstenis Stacijas laukumā - Sputnik Latvija
Latvija pāries uz ziemas laiku. Pēdējo reizi

Savukārt pašās valstīs varasiestādēm ir jāņem vērā iedzīvotāju viedoklis, sabiedrībai jāpiedalās lēmumu pieņemšanā, uzsvēra Kužnieks.

"Pētījumi rāda, ka nekāda ekonomiska efekta no pulksteņa pagriešanas nav – tātad, arī no nepagriešanas nav. Es piekristu jums, ka tas ir politisks jautājums, taču, ja paskatās uz katra iedzīvotāja dzīvi – tas ir ikdienišķs jautājums," piebilda Kužnieks.

Divdesmit astotajā oktobrī Latvija, visticamāk, pēdējo reizi pāries uz ziemas laiku. Šī gada 12. septembrī Eirokomisija piedāvāja atcelt obligātu pāreju uz vasaras un ziemas laiku un iesniegt šo jautājumu ES dalībvalstu izskatīšanai. Saskaņā ar šo piedāvājumu, pēdējo reizi pulksteņu rādītāji tiks pagriezti nākamgad.

Katrai valstij līdz 2019. gada aprīlim ir jāpaziņo, kādā laikā tā paliks – vasaras vai ziemas. Ministru Kabinets 14. augustā atbalstīja Ekonomikas ministrijas sagatavoto Latvijas nacionālo pozīciju, kura paredz atteikšanos no pulksteņu rādītāju pagriešanas divreiz gadā, saglabājot vasaras laiku.

Ziņu lente
0