Politika

Demokrātija latviešu gaumē: "Saskaņu" neuzaicināja uz TV raidījumu par topošo valdību

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Partijas "Saskaņa" pārstāvji apvainojās uz raidījumu "Tiešā runa", kurš bija veltīts valdības koalīcijas veidošanas jautājumam, jo viņi netika uzaicināti.

RĪGA, 25. oktobris – Sputnik. Trešdienas vakarā Latvijas Televīzijā tika demonstrēts kārtējais raidījums "Tiešā runa", kurā tika apspriesti topošās Latvijas valdības veidošanas jautājumi.

Vjačeslavs Dombrovskis (no labās) - Sputnik Latvija
Politika
Nepiekrīt Vējonim: Dombrovskis – populārākais premjerminstra kandidāts

Viesu vidū bija Artuss Kaimiņš (KPV LV), Daniels Pavļuts ("Attīstībai/Par!"), Edgars Tavars (Zaļo un zemnieku savienība), Krišjānis Feldmanis (Jaunā konservatīvā partija), Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība) un Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība").

Atgādināsim, ka par 13. Latvijas Saeimas vēlēšanu līderi kļuva partija "Saskaņa", kas atrodas esošās Saeimas opozīcijā. Tā saņēma 19,8% balsu un ieguva 23 Saeimas krēslus. Taču "Saskaņas" pārstāvjus uz raidījumu pat neuzaicināja, kas, acīmredzami, aizvainoja Vjačeslavu Dombrovski, šī partijas premjerministra amata kandidātu.

 "Vēlēšanās uzvarējusi partija uz raidījumu nav pat aicināta. Vai pareizi saprotu, ka "sarkanas līnijas" ir arī LTV ziņu dienestam un Guntim Bojaram? Vai tad Saskaņas vēlētājs ar saviem nodokļiem neuztur Latvijas sabiedrisko mediju?" - uzdeva jautājumu savā Twitter Vjačeslavs Dombrovskis.

Saeimas deputāts Ivars Zariņš ("Saskaņa") piedāvāja par šo jautājumu painteresēties Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē (NEPLP). Pēc kā diskusijā iesaistījās LTV raidījuma De facto žurnālists Ivo Leitāns, kurš sāka aizstāvēt kolēģus.

"Jautājiet uz priekšu. Tēma šovakar nav vēlēšanu rezultāti, bet gan valdības/koalīcijas veidošana. Jūs tajā šobrīd nepiedalāties," - norādīja Ivo Leitāns.

Uz ko viņam iebilda, ka tas, iespējams, ir ļoti nedemokrātiski, jo žurnālisti skrien pa priekšu prezidenta lēmumam.

"Valdību veidos tas, kuru nosauks prezidents. Jau iepriekš pateikt, ka tā nedrīkst būt tā politiskā partija, kura ir uzvarējusi vēlēšanās, maigi sakot, nav atbilstoši rietumu demokrātijai, uz kuru tik ļoti visi savos solījumos vēlās orientēties..." - norādīja Ivars Zariņš.

Neiztika arī bez radikāliem viedokļiem par to, ka tādas partijas kā "Saskaņa" un Latvijas Krievu savienība – ir pienācīgas deokupācijas trūkums.

"Manuprāt, jūsu partijai un LKS nevajadzētu būt vispār, jo tā ir pārprasta demokrātija, ja atļauj piedalīties politiskajā procesā spēkiem, kas idejiski iestājas pret valsti, kura devusi tiem patvērumu, nevis veikusi pienācīgu deokupācijas procesu," - padalījās savā viedoklī Nodus Gordius.

Bez asa komentāra nevarēja paiet garām arī latviešu publiciste Elita Veidemane.

""Saskaņa" uzvar vēlēšanās vienmēr. Un nekad neuzvar. Nerodas kaut kādi secinājumi, biedri partiju pārskrējēj Dombrovski?" - vaicā Veidemane.

Taču atradās arī tie, kas atbalstīja Vjačeslavu Dombrovski.

"80. līmeņa ksenofobija," - norādīja žurnāliste Natālija Žogole.

Atzīmēsim, ka, saskaņā ar CVK datiem, pirmo vietu 13. Saeimas vēlēšanās ieņem partija "Saskaņa" ar 19,8% vēlētāju balsu, otrā vieta ir KPV LV partijai (14,25%), trešā – Jaunajai konservatīvajai partijai (13,59%). Ceturtajā pozīcijā "Attīstībai/Par!" (12,04%), tālāk seko nacionālais bloks "Visu Latvijai" (11,01%), Zaļo un zemnieku savienība (9,91%) un partija "Jaunā Vienotība" (6,69%). Pārējās partijas nepārvarēja 5% barjeru. Tādējādi, pēc vēlēšanu rezultātiem, "Saskaņa" saņem 23 deputātu vietas Saeimā, KPV LV un JKP – 16, "Attīstībai/Par!" un VL-TB/LNNK – 13, ZZS – 11, "Jaunā Vienotība" – 8.

Ziņu lente
0