VID: izmaiņas alkohola tirdzniecībā radīs pretēju efektu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pagaidām Rīgas domes deputāti solīja nemainīt alkohola pārdošanas kārtību galvaspilsētā.

RĪGA, 19. oktobris - Sputnik. Papildu alkohola pārdošanas ierobežojumi Rīgā droši vien radīs negatīvas sekas gan iedzīvotājiem, gan tirgotājiem, raksta Dienas Bizness.

Rīgas pašvaldība saņem iedzīvotāju sūdzības par mazo veikalu un kafejnīcu darbu, un jautājums jau tika apspriests, bet nekādu ierobežojumu kārtības, taču Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitēja pagaidām nav ieviesusi nekādus ierobežojumus.

Alus - Sputnik Latvija
Igaunijas alu pārdod uz Latviju, lai pēc tam pārdotu... igauņiem

Komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais teica, ka jautājums attiecas uz maziem veikaliem guļamrajonos, kuri kafejnīcas statusā tirgo alkoholu visu diennakti.

" Mūsu mērķis ir domāt un darīt visu, lai mazinātu alkohola bezmēra lietošanu. Lai būtu pēc iespējas mazāk dzērāju ģimeņu, no kuriem ik dienu tiek nošķirti bērni, mums ir jādomā, kā glābt cilvēkus. Galvenais, ko šodien esam sadzirdējuši - mums ir jāturpina risināt šīs problēmas kopā. Mēs netaisāmies vainot komersantus, kas nodarbojas ar legāla alkohola tirdzniecību, bet gan meklēt risinājumus, " - uzsvēra Turlaiss.

Viņš arī pastāstīja, ka saskaņā ar SKDS aptaujas rezultātiem vairāk nekā 70% rīdzinieku uzstājas par pašvaldības tiesībām ierobežot alkohola tirdzniecību. Un vissvarīgākais šajā jautājumā ir risināt problēmas kopā.

Rīgas domes Labklājības un Izglītības, kultūras un sporta departamenti piedāvā sadalīt alkohola tirdzniecību: veikalā tiek pirkti alkoholiskie dzērieni aizvērtā veidā, līdzņemšanai, bet kafejnīca ir telpa, kas aprīkota ar iespēju uzkavēties un uz vietas lietot pieejamo produkciju, neparedzot to līdzņemšanai. Kas attiecas uz kafejnīcām, tad tām jātirgo alkohols līdz plkst. 22.00.

Tika piedāvāti arī ieviest dažādus licenču veidus, aizliegt alkohola tirdzniecībai veikalos no plkst.19.00 līdz plkst. 10.00, aizliegt pārdošanu svētdienās un paaugstināt maksu par kafejnīcas licencēm. No Rīgas pašvaldības policijas viedokļa ir jābūt trim licenču veidiem - veikalam, kur alkohols tiek pirkts līdzņemšanai, mazumtirdzniecībai kafejnīcā, bārā vai restorānā un mazumtirdzniecībai kafejnīcā, bārā, restorānā laikā no plkst. 22.00 līdz plkst. 8.00.

Bārmenis - Sputnik Latvija
Dzeriet, rīdzinieki: Ušakovs ļāva iegādāties alkoholu vakaros, tomēr ne visur

Valsts ieņēmumu dienesta pārstāvis Baiba Šmite-Roķe uzskata, ka ierobežojumi neatrisinās alkohola lietošanas problēmas, bet gluži otrādi, radīs pārdošanas apjomu pieaugumu, kā jau notika 2012. gadā, kad alkohola pārdošana pēc plkst. 22.00 tika aizliegta, bet patēriņš pieauga.

2009. gadā akcīzes nodoklis palielinājās divreiz, un patēriņš samazinājās. " Ierobežojot legālo patēriņu, alkohola patēriņš nemazinās, bet gan veicina nelegālā alkohola patēriņu," - uzsvēra VID pārstāve.

Iepriekš ziņots, ka saskaņā ar medicīnas žurnālā Lancet publicēto pētījumu Latvija ietilpst valstu desmitniekā ar visaugstāko mirstības līmeni alkohola lietošanas rezultātā.

Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents Māris Pļaviņš intervijā Sputnik Latvija atzīmēja, ka alkoholisms ir sociāla problēma, ar kuru jācīnās sabiedrībai. Turklāt viņš skaidroja, ka šo slimību izraisa, tostarp arī Austrumeiropas tradīcija lietot stiprus dzērienus. Jo stiprāks ir alkohols, jo ātrāk sākas hroniskais alkoholisms.

Ziņu lente
0