ECT noraidīja Lietuvas sūdzību par CIP cietuma lietu

© AP Photo / Mindaugas KulbisDomādams CIP cietums Antaviļu ciemā
Domādams CIP cietums Antaviļu ciemā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maija beigās ECT Zubaida lietā izdeva rīkojumu, ka Lietuva pārkāpusi Cilvēktiesību un pamata brīvību konvencijas nolikumus.

RĪGA, 10. oktobris — Sputnik. Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) noraidījusi Lietuvas valdības sūdzību par ECT spriedumu ieslodzītā Abu Zubaida lietā, kurš paziņoja par to, ka Lietuva sniegusi CIP savu teritoriju slepena cietuma izvietošanai, paziņoja RIA Novosti Baltijas republikas tieslietu ministrijas pārstāvis Audris Kutrevičs.

Maija beigās ECT Zubaida lietā paziņoja spriedumu, ka Baltijas republika pārkāpusi Cilvēktiesību un pamata brīvību konvencijas nolikumus. Tāpat ECT noteica, ka Lietuvas pienākums ir izmaksāt cietušajam kompensāciju 130 tūkstošu eiro apmērā. Saūda Arābijas pilsonis Abu Zubaida tiek turēts aizdomās par teroraktu organizēšanu 2001. gada 11. septembrī ASV teritorijā. Septembra sākumā Lietuvas valdība nosūtīja ECT sūdzību sakarā ar tiesas spriedumu šajā lietā.

Здание Литовской прокуратуры в Вильнюсе - Sputnik Latvija
ASV atteicās sniegt Lietuvai datus lietā par CIP slepeno cietumu

"Tiesnešu kolēģija noraidīja Lietuvas lūgumu nodot lietu Strasbūras tiesas Lielās kolēģijas pārskatīšanai," paziņoja Kutrevičs, piebilstot, ka datu par sūdzības noraidīšanas motīviem pagaidām neesot.

2009. gada augustā amerikāņu telekanāls ABC paziņoja, ka Lietuvas ierēdņi no 2004. līdz 2006. gadam sniedza CIP ēku netālu no Viļņas astoņu "Al-Qaeda" gūstekņu uzturēšanai. Lietuvas Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komiteja veica izmeklēšanu un nonāca pie secinājuma, ka Lietuvā tika radīti apstākļi CIP slepenā cietuma pastāvēšanai, savukārt 2005. un 2006. gadā valstī nosēdās CIP lidmašīnas, kuri negāja cauri muitai.

Taču jautājums par to, vai valstī tika ievesti ieslodzītie, tā arī palika atvērts, tostarp ASV atteikšanās dēļ sniegt jebkādu informāciju šajā lietā. 2016. gadā Lietuva uzstājās ECT, kur paziņoja, ka valsts teritorijā neesot nekāda Amerikas specdienestu slepenā cietuma, kurā tiktu uzturēti aizdomās turamie teroraktu sarīkošanā ASV 2001. gada septembrī. Lietuvas oficiālās personas apgalvoja, ka netālu no Viļņas tika izveidots nevis cietums, bet gan Izlūkdienesta atbalsta centrs.    

Ziņu lente
0