ASV atteicās sniegt Lietuvai datus lietā par CIP slepeno cietumu

CC BY-SA 3.0 / wikipedia / Vilnietis / Lietuvos Generalinės prokuratūros pastatas VilniujeЗдание Литовской прокуратуры в Вильнюсе
Здание Литовской прокуратуры в Вильнюсе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerika paziņojusi, ka viņai neesot iespēju apmierināt Lietuvas prokuratūras prasību.

RĪGA, 9. oktobris – Sputnik. ASV nespēja sniegt Lietuvai prokuratūras pieprasītos datus lietas izmeklēšanas ietvaros par nelikumīgu personu pārvietošanu pāri robežai nogādāšanai CIP slepenajā cietumā, vēsta Sputnik Lietuva.

Par to paziņoja Lietuvas Ģenerālās prokuratūras preses dienests.

"Atbildē (uz prokuratūras pieprasījumu – Sputnik.) norādīts, ka ASV nav iespējas sniegt pieprasītos datus un atbildes uz Lietuvas prokuroru jautājumiem," — vēsta preses dienests.

Tāpat prokuratūrā norādīja, ka pirmstiesas izmeklēšana turpinās un pagaidām visi apstākļi nav noskaidroti un nav savākti visi dati.

Paziņojumā tāpat norādīts, ka 2015. gadā uz ASV, Poliju, Rumāniju un citām valstīm tika nosūtītas prasības pirmstiesas izmeklēšanas ietvaros par iespējamo amatpersonu ļaunprātīgu izmantošu, kura apvienota ar izmeklēšanu par nelikumīgu personu transportēšanu pāri valsts robežai. No dažām valstīm tika saņemtas atbildes, taču nekādi izmeklēšanai būtiski dati saņemti netika.

CIP slepenā cietuma lieta

Saskaņā ar Hāgas Starptautiskās tiesas prokurora Fatu Bensudas ziņojumu, CIP slepenais cietums varēja atrasties Antaviļu ciematā, kur no 2004. līdz 2006. gadam, iespējams, turējuši gūstā Al Qaeda locekļus.

Предполагаемая тюрьма ЦРУ в Антавиляй - Sputnik Latvija
Nenotveramais Džo: Lietuva nevar sameklēt prasītāju lietā par CIP cietumu

Lietuvas Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komiteja paziņoja, ka bija cietuma esamības pazīmes, taču, vai tajā bija ieslodzītie, tā arī palika nezināms, tostarp, tādēļ, ka ASV atteicās sniegt informāciju šajā jautājumā.

Terorismā apsūdzētais Saūda Arābijas pilsonis Abu Zubaida vērsās ar prasību ECT, kurā pastāstīja par necilvēcīgiem uzturēšanas apstākļiem un spīdzināšanu CIP slepenajā cietumā Lietuvā.

2016. gadā Baltijas republika uzstājās tiesā, kur paziņoja, ka valsts teritorijā neesot nekāda Amerikas specdienestu slepenā cietuma. Pēc Lietuvas ierēdņu sacītā, pirms desmit gadiem ASV ieveda valstī sakaru aprīkojumus, nevis ieslodzītos.

Ziņu lente
0