Beļģijā aizliegts staigāt pa mežu Āfrikas cūku mēra dēļ

© Sputnik / А. Соломонов / Pāriet pie mediju bankasMežacūka
Mežacūka - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Āfrikas cūku mēris pakāpeniski izplatās no Austrumeiropas uz rietumiem – Beļģijas mežos atrastas bojāgājušas mežacūkas.

RĪGA, 19. septembris — Sputnik. Valonijas reģiona varasiestādes Beļģijas dienvidu daļā noteikušas liegumu uz mēnesi apmeklēt mežus Etala komūnas dienvidos, kur atrastas piecas mežacūkas. Dzīvnieki gājuši bojā Āfrikas cūku mēra (ĀCM) rezultātā, vēsta RIA Novosti.

Iepriekš Valonijas varasiestādes aizliedza dzīvnieku medības un barošanu komūnas mežos.

Свинокомплекс - Sputnik Latvija
ĀCM dēļ Krievija ieviesusi ierobežojumus Latvijas cūkgaļas ievešanai

"Mežos atļauts atrasties tikai cilvēkiem, kuri veic mežacūku atlieku meklēšanu un izvešanu. Nekādu pasākumu un meža darbu. Aizliegums stājies spēkā no pirmdienas 63 tūkstošu hektāru platībā," — paziņoja reģionālais lauksaimniecības ministrs Renē Kolēns žurnālistiem Briselē.

Viņš pastāstīja, ka mežacūku bojāeja Etala komūnā netālu no Francijas un Luksemburgas robežas var kļūt par masveida parādību: eksperti vērtē, ka ar ĀCM vīrusu var būt inficētas līdz 400 mežacūkas. Beļģijas veterinārijas un sanitārijas dienesta eksperti sadarbībā ar ES ekspertiem pārbauda ganāmpulku cūkkopības fermās Valonijā jautājumā par ĀCM infekciju.

Beļģijas Barības ķēdes drošības federālā aģentūra atzīmēja, ka mežacūku bojāeja apstiprina — ĀCM vīruss, kura perēkļi registrēti Austrumeiropā, izplatījies arī kontinenta rietumu daļā.

Savukārt Krievijas lauksaimniecības produktu kontroles iestāde "Rosseļhoznadzor" dati liecina, ka šī gada augusta nogalē Bulgārija kļuva par astoto valsti ES, kurā vīruss nokļuvis kopš slimības izplatīšanās Armēnijā un Gruzijā 2007. gadā. Patlaban Rumānijā ir vairāk nekā 700 ĀCM perēkļi. Vīruss nokļuvis Bulgārijā, lai arī 2018. gada augustā valsts sāka būvēt 130 km garu nožogojumu gar robežu ar Rumāniju, lai novērstu mežacūku baru brīvu pārvietošanos.

Vīruss fiksēts arī Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Polijā, Ungārijā un Čehijā. Situāciju Austrumeiropā apgrūtina arī tas, ka slimība plaši izplatījusies ES pierobežas valstīs — Ukrainā un Moldovā.    

Ziņu lente
0