Valsts Dome ratificējusi vienošanos par KF un Latvijas iedzīvotāju braucienu atvieglošanu

© Sputnik / Sergey MelkonovПункт пропуска "Терехово" на латвийско-российской границе
Пункт пропуска Терехово на латвийско-российской границе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas un Latvijas pierobežas rajonu iedzīvotāji varēs atrasties kaimiņvalsts teritorijā ar vietējās pierobežas pārvietošanās atļauju bez summārā uzturēšanas laika ierobežojumiem.

RĪGA, 9. oktobris – Sputnik. Valsts Dome 9. oktobrī ratificējusi vienošanos par Krievijas un Latvijas pierobežas teritoriju iedzīvotāju savstarpējo braucienu kārtības atvieglošanu, tiek ziņots parlamenta apakšpalātas mājaslapā.

Vienošanās starp Krievijas un Latvijas valdībām par pierobežas teritoriju iedzīvotāju savstarpējiem braucieniem tika parakstīta Rīgā 2017. gada 14. novembrī. Tā tiek piemērota attiecībā uz Krievijas un Latvijas pilsoņiem, kā arī uz ārzemju pilsoņiem, kuri uz likumīga pamata dzīvo šo valstu pierobežas teritorijā ne mazāk kā trīs pēdējo gadu laikā. Ar pierobežas teritoriju saprot pašvaldību teritorijas, kuras atrodas pie robežas un ne tālāk kā 30 kilometru zonā no tās, kā arī administratīvos veidojumus, kuru daļa atrodas no 30 līdz 50 kilometru zonā no robežas.

Maskava - Sputnik Latvija
Federācijas Padome atbalstīja Krievijas un Latvijas pierobežas sadarbību

Latvija uzstājās ar iniciatīvu vienošanās izmaiņu ieviešanai. Tostarp, izmaiņas paredz vienkāršotu noformēšanas kārtību vietējās pierobežas pārvietošanās atļaujas (VPPA) saņemšanai pierobežas teritorijas iedzīvotājiem. Viņiem nevajadzēs ievērot valstu likumdošanā paredzēto prasību par medicīniskās apdrošināšanas iegādi, kura būtu derīga pirmā brauciena laikā.

Turklāt, paredzēta iespēja atrasties pierobežas teritorijā ar VPPA atļaujas derīguma termiņa laikā bez summārā uzturēšanās laika ierobežošanas.

Tāpat pilsoņiem būs iespēja šķērsot Krievijas robežu bez zīmoga ielikšanas par robežkontroles šķērsošanu VPPA un izbraukšanas dokumentos.

Likumprojekts par vienošanās grozījumiem tika izskatīts un apstiprināts 2018. gada 25. jūnijā Krievijas Federācijas valdības Likumprojektu darbības komisijas sēdē. 28. jūnijā Krievijas valdība atbalstīja grozījumus Krievijas un Latvijas līgumā par pierobežas teritoriju iedzīvotāju savstarpējo braucienu atvieglošanu. 19. septembrī Valsts Domes Starptautisko lietu komiteja ieteica parlamenta apakšpalātai ratificēt vienošanos. Valsts Dome izskatīja projektu 27. septembra plenārsēdē, tas tika atbalstīts un mazāk nekā divu nedēļu laikā ratificēts.

Ziņu lente
0