Politika

Saeimas vēlēšanas: politologi sola pusgadu topošajai "briesmīgajai" koalīcijai

© Sputnik / Sergey MelkonovВыборы в Сейм Латвии
Выборы в Сейм Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunā Saeima diez vai izrādīsies dzīvotspējīga, uzskata eksperti.

RĪGA, 8. oktobris – Sputnik. Neraugoties uz uzvaru parlamenta vēlēšanās, "Saskaņas" dalības varbūtība jaunajā valdošajā koalīcijā ir ārkārtīgi niecīga, uzskata eksperti.

Saskaņā ar provizoriskajiem CVK datiem, pirmo vietu 13. Saeimas vēlēšanās ieņem partija "Saskaņa" ar 19,8% vēlētāju balsu, otrā vieta ir KPV LV partijai (14,25%), trešā – Jaunajai konservatīvajai partijai (13,59%). Ceturtajā pozīcijā "Attīstībai/Par!" (12,04%), tālāk seko nacionālais bloks "Visu Latvijai" (11,01%), Zaļo un zemnieku savienība (9,91%) un partija "Jaunā Vienotība" (6,69%). Pārējās partijas nepārvarēja 5% barjeru.

Kosmētiskās izmaiņas

"Salīdzinot ar iepriekšējām vēlēšanām, "Saskaņa" zaudējusi 45 tūkstošus balsu un vienu vietu Saeimā. Tās ir ceturtās vēlēšanas pēc kārtas, kad turpinās partijas krišana. "Saskaņai" neizdevās piesaistīt latviešu balsis, savukārt paziņojums par sankciju atbalstīšanu attiecībā pret Krieviju izraisīja krievu elektorāta zaudēšanu," — paziņoja Baltnews.lv politologs Normunds Grostiņš.

Бюллетень для голосования и паспорт гражданина Латвийской республики - Sputnik Latvija
"Pārmaiņu nebūs": sociālie tīkli par vēlēšanu rezultātiem Latvijā

Eksperts ir pārliecināts, ka pārējās partijas izveidos koalīciju bez uzvarētājiem — "Saskaņa" un KPV LV paliks aiz borta.

"Šīs Saeimas darbs nebūs labāks par iepriekšējo, jo izmaiņas būs kosmētiskas. Nekādas būtiskas valdošās elites izmaiņas nav notikušas," — paskaidroja viņš.

Pēc viņa sacītā, jaunā Saeima izradījusies fragmentēta, tāpēc koalīcijas dalībnieki saskarsies ar grūtībām reformu pārrunu laikā.

"Ekonomiskā situācija turpina pasliktināties, un nav pārliecības, ka šī Saeima nostrādās četrus gadus, iespējams, to nāksies atlaist vai nu prezidentam, vai nu tautai," — uzskata Grostiņš.

Briesmīgā koalīcija

Savukārt Krievijas Baltijas pētījumu asociācijas prezidents, ekonomikas zinātņu doktors, Sanktpēterburgas Valsts universitātes profesors Nikolajs Meževičs atgādināja, ka 2014. gadā "Saskaņa" arī uzvarēja Saeimas vēlēšanās un ieguva 23% vēlētāju balsu, taču citas partijas atteicās veidot ar to valdošo koalīciju. Ja analoģiska situācija atkārtosies arī pēc šo vēlēšanu beigām, tas liks aizdomāties par to rezultātiem, norādīja Meževičs.

Президент Латвии Раймондс Вейонис с супругой голосуют на избирательном участке - Sputnik Latvija
Politika
Vējonis pastāstīja par jaunās Saeimas veidošanas galveno principu

"Radīsies jautājums, vai netiks nozīmētas jaunas vēlēšanas – jo bez "Saskaņas" izveidot valdību būs grūti," — pateica eksperts RT.

Pēc viņa domām, stabilas alianses izveidošanai bez "Saskaņas" labējām partijām varētu būt nepieciešams KPV LV populistu atbalsts. Taču tādā gadījumā tiks izveidota politisko pretinieku "briesmīgā koalīcija". Grūti iztēloties vienā komandā tradicionālo ģimeni atbalstošos "jaunos konservatorus" un "visu laulību veidus atbalstošos" liberāļu no bloka "Attīstībai/Par!". Problēmas pastāv arī "jauno reformatoru" attiecībās ar Zaļo un zemnieku savienība.

"Šai koalīcijai es dodu pusgadu, un pēc tam viss sabruks, un būs jaunas vēlēšanas," — paziņoja Meževičs.

Trīspadsmitās Saeimas vēlēšanas noslēdzās 6. oktobrī, plkst. 20:00 pēc Latvijas laika. Gala rezultātus republikas CVK apstiprinās trīs nedēļu laikā pēc balsošanas beigām.

Ziņu lente
0