Biologs: specdienesti centušies nopirkt patogēnus Latvijas Universitātē

© Wikipedia / Dezidor Латвийский университет
Латвийский университет - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Profesors Indriķis Muižnieks pastāstīja par specdienestu mēģinājumu iegādāties Latvijas universitātes patogēno mikroorganismu kolekciju.

RĪGA, 6. oktobris — Sputnik. Latvijas Universitāte saņēmusi lūgumu pārdot bioloģiskos materiālus, radio Baltkom ēterā pastāstīja augstskolas rektors, bioloģijas zinātņu doktors, profesors Indriķis Muižnieks.

Брифинг министерства обороны РФ по биологическому оружию - Sputnik Latvija
Krievijas Federācijā pastāstīja par Pentagona biolaboratorijām bijušās PSRS teritorijā

Viņš pastāstīja klausītājiem, ka fakultātē glabājas mikroorganismu kolekcija.

"Tas izskatās kā liela vanna ar šķidro slāpekli, un tajā ļoti zemas temperatūras apstākļos tiek glabāti vairāki tūkstoši mikroorganismu celmu. Nevarētu teikt, ka tie ir īpaši patogēni, nē, — tie, kuri dabā sastopami visai bieži. Un, lūk, kad Ņujorkā uzspridzināja torņus, tūlīt pēc tam atnāca vēstule no arābu valsts. Raksta: mēs gatavojamies izstrādāt jaunas antibiotikas, mums vajadzīgi mikroorganismi. Un pievienots saraksts ar pašiem ļaunākajiem organismiem. Sak, pārdodiet mums, mēs samaksāsim lielu naudu un nevienam neko neteiksim," — pastāstīja rektors.

Muižnieks ir pārliecināts, ka tā bija specdienestu provokācija.

"Gribēja pārbaudīt, vai mēs uz to iekritīsim vai ne. Domāju, ka tie bija Latvijas stratēģisko partneru specdienesti, — atzīmēja profesors. – Neapšaubāmi, tas nav droši."

Universitāte nestrādā ar mikroorganismu celmiem, kas apdraud cilvēka dzīvību, uzsvēra Muižnieks.

Iepriekš Krievijas Aizsardzības ministrija informēja, ka bijušo padomju republiku teritorijā izvietotas ASV militārās bioloģiskās laboratorijas, kurās rit patogēno mikroorganismu nacionālo kolekciju pētniecība un modifikācija. Šīs iestādes rada permanentus bioloģiskos draudus, uzsvēra Krievijas AM.

Отработка действий на случай поступления больных, инфицированных Эболой - Sputnik Latvija
Viedoklis
Rietumos apstiprina ASV gatavošanos bakterioloģiskajam karam

Iepriekš bijušais Gruzijas valsts drošības ministrs Igors Giorgadze vērsās pie ASV prezidenta Donalda Trampa ar lūgumu izmeklēt Ričarda Lugara vārdā nosauktās laboratorijas darbību Tbilisi, kurā, pēc viņa domām, veikti letāli eksperimenti ar cilvēkiem. Giorgadze sniedza datus par 30 cilvēku nāvi. Domājams, viņi miruši 2015. gada decembrī, ārstējoties no C hepatīta laboratorijā. 2016. gada aprīlī un augustā atbilstoši gājuši bojā 30 un 13 cilvēki. Jāpiebilst, ka dokumentos norādīts, ka nāves iemesls nav zināms.

Pie tam amerikāņu militārajiem biologiem, Centra darbiniekiem, piešķirta diplomātiskā imunitāte, un visus laboratorijas izdevumus Tbilisi pilnībā apmaksā ASV.

Ziņu lente
0