Autobusu vadītāji Latvijā un Igaunijā vēlas algas pielikumu

© Sputnik / Sergey MelkonovСалон пассажирского автобуса
Салон пассажирского автобуса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Autobusu vadītāji Igaunijā pelna vairāk nekā viņu kolēģi Latvijā, taču ar savu algu nav apmierināti.

RĪGA, 5. oktobris – Sputnik. Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu un Transporta darbinieku arodbiedrības locekļi ceturtdien organizēja piketu pie Satiksmes ministrijas ēkas Rīgā, lai piesaistītu uzmanību algu problēmai pasažieru autopārvadājumu nozarē, vēsta Latvijas radio 4.

Autobusa vadītājs - Sputnik Latvija
Autobusu vadītāji rīkos protesta akciju

LTV7 ziņoja, ka piketā piedalījās aptuveni 60 cilvēki – autovadītāji no Liepājas, Bauskas, Gulbenes, Ogres, Valmieras un Rīgas.

Kopš 2012. gada arodbiedrība ierosina ģenerālo vienošanos nozarē, lai noteiktu autobusu vadītājiem un citiem transporta darbiniekiem minimālās algas, darba un atpūtas režīma garantijas, taču šis piedāvājums nav saskāries ar atsaucību no darba devēju puses. Tāpat arodbiedrība pieprasa noteikt garantēto darba apmaksu (stundas likmi) – 7 eiro stundā.

Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu un Transporta darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Juris Kalniņš pastāstīja, ka, saskaņā ar Autotransporta direkcijas informāciju, vidējā peļņa šajā nozarē šī gada pirmajā pusgadā sasniegusi aptuveni 833 eiro pirms nodokļu nomaksas. Vidējais stundu skaits – aptuveni 140 mēnesī. Kalniņš secināja, ka alga ir maza un vaicāja, kāpēc nav noteikta stundu norma.

Latvijas Autoostu un Reģionālo Pārvadātāju Asociācijas valdes loceklis uzsvēra, ka situācija nemainīsies vēl 10 gadus, ja netiks panākti normāli apstākļi līdz 2021. gada beigām.

Satiksmes ministrijas un Autotransporta direkcijas pārstāvji ieteica piketa dalībniekiem sapulcēties pie pārrunu galda, taču norādīja, ka no viņiem nekas nav atkarīgs. Satiksmes ministrijas Autosatiksmes departamenta direktors Tālivaldis Vectirāns skaidroja, ka runa ir par darba devēju un darbinieku attiecībām, un resors varot tikai veicināt pārrunu rezultātu.

Algu pielikumu prasa arī igauņu autovadītāji

Patlaban Igaunijas transporta sektorā jau darbojas kolektīvais līgums, kas paredz minimālo algu autobusu, trolejbusu un tramvaju vadītājiem 895 eiro apmērā bruto, bet no 2019. gada tā pieaugs līdz 945 eiro, vēsta Sputnik Igaunija.

Электробус - Sputnik Latvija
Divi reisi, trīs pasažieri: autobusi pēc izsaukuma Latvijā nav iedzīvojušies

Taču prakse liecina, ka tā nav pietiekama: Igaunijas Transporta darbinieku arodbiedrības valdes priekšsēdētājs Jullars Kallass pavēstīja, ka valstī trūkst autobusu vadītāju, pie tam aptuveni 74% vadītāju vecums pārsniedz 51 gadu. Autovadītāji vecumā līdz 31 gadam veido tikai 6%. Autovadītāja profesija ir visai atbildīga, bet atalgojums par to ir pārāk mazs.

3. oktobrī Igaunijas Transporta darbinieku arodbiedrība sāka pārrunas ar Autopārvadātāju savienību par minimālās algas palielināšanu nozarē līdz 1200 eiro un izmaiņām darba un atpūtas grafikā.

Ja valsts ir atradusi naudu bezmaksas sabiedriskajam transportam un papildu līnijām, tātad tai jāatrod nauda arī autobusu vadītāju algām, citādi autobusu satiksme nevarēs turpināties tā, kā līdz šim, uzskata Transporta darbinieku arodbiedrības koordinators Āre Kibarseps.

Ziņu lente
0