Divi reisi, trīs pasažieri: autobusi pēc izsaukuma Latvijā nav iedzīvojušies

© Sputnik / Оксана ДжаданЭлектробус
Электробус - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas lauku iedzīvotājiem faktiski bija pieejami taksometru pakalpojumi pēc autobusa cenas, taču projekts nevainagojās ar panākumiem.

RĪGA, 14. septembris – Sputnik. Sabiedriskā transporta pēc pieprasījuma ideja Latvijā nekļuva populāra – četros projekta pastāvēšanas mēnešos tika veikti divi reisi un pārvesti trīs pasažieri, samaksāts – divi eiro un desmit centi, raksta avīze Dienas Bizness.

Sabiedriskais transports - Sputnik Latvija
Latgalē varētu slēgt apmēram 40 autobusu maršrutus

Pērn Latvijas Satiksmes ministrija sakarā ar lauku maršrutu nerentabilitāti piedāvāja iesaistīt pārvadājumos autobusu vietā vieglos automobiļus un mikroautobusus. Bija paredzēts, ka transportlīdzekļi brauks pēc pasažieru pieprasījuma. Turklāt brauciena maksa netiks mainīta. Saskaņā ar iestādes aprēķiniem, iniciatīvai bija jāietaupa vairāk nekā miljonu eiro gadā. 2017. gada novembrī Saeima pieņēma attiecīgos grozījumus Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā.

Projekts tika uzsākts 16. maijā 20 kilometru maršrutā Līvāni-Mežancāni-Līvāni un beidzies 15. septembrī.

"Mēs necerējām, ka atsaucība būs lielāka, ne velti reiss iepriekš notika tikai reizi nedēļā. Kopumā šaubāmies, vai pakalpojums – transports pēc pasūtījuma — iedzīvosies," — pastāstīja Līvānu novada domes priekšsēdētāja vietniece Ginta Kraukle.

Atsevišķos rajonos lielākoties dzīvo vecāka gadagājuma ļaudis, un mentalitāte attur viņus no šādu pakalpojumu izmantošanas.

"Iedzīvotājs padomā, ka nebūs ērti sev vienam saukt transportu, un to nedara. Otrs iemesls – nav iespējams paredzēt, kā vecais cilvēks jutīsies pēc dienas. Transports pēc pasūtījuma ir jāizsauc 24 stundas iepriekš, un cilvēks baidās saukt, domājot, ka būs jāmaksā sods kā par nepamatotu neatliekamās palīdzības izsaukšanu," — paskaidroja Kraukle.

Cita vietējo iedzīvotāju grupa, kas dzīvo maršrutā Līvāni-Mežancāni, tie ir lauku sētu īpašnieki, kuriem ir savs auto, tādēļ sabiedriskais transports viņus neinteresē.

Ziņu lente
0