Decembrī varētu tikt apturēta reģionālo autobusu kursēšana

© Sputnik / Сергей Мелконов / Pāriet pie mediju bankasMeitene pilsētas transporta pieturā Rīgā
Meitene pilsētas transporta pieturā Rīgā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārvadātājiem nepieciešami divpadsmit miljoni, Finanšu ministrija ir gatava piešķirt ne vairāk par sešiem.

RĪGA, 3. oktobris — Sputnik. Satiksmes ministrija sagatavojusi ziņojumu sakarā ar papildus finansējuma piešķiršanu sabiedriskajam transportam — kopumā nepieciešams vairāk nekā 12 miljoni eiro, vēsta raidījums "Doma laukums".

"Jau pērn, kad tika sastādīts budžets, ministrija runāja par prognozēm, taču budžeta programma palika nemainīga. Toties izmainījās gan algas, gan degvielas cenas, gan nodokļu prasības," stāsta Satiksmes ministrijas Autosatiksmes departamenta direktors Tālivaldis Vectirāns.

Autobusa vadītājs - Sputnik Latvija
Autobusu vadītāji rīkos protesta akciju

Iestāde paredz sešu miljonu eiro piešķiršanu no neparedzēto izdevumu programmas — 600 tūkstoši pienākas Rīgai, vairāk nekā 100 tūkstoši — citām pilsētām, savukārt autobusu pārvadātājiem, kuri strādā reģionālajos maršrutos, — 5,3 miljoni. Tas ļaus nodrošināt pārvadājumu stabilitāti līdz šī gada beigām. Ja līdzekļi netiks atrasti, tad nāksies daļēji pārtraukt pārvadājumus.

Vectirāns piebilda, ka Satiksmes ministrijai ir noslēgta vienošanās ar Finanšu ministriju. Situācija ar finansējuma trūkumu radusies dēļ tā, ka šī gada pirmajā pusē tika nolemts pārnest naudu no gada beigām uz tā sākumu.

"Valsts pasūta pakalpojumu, taču nepalielina pamatfinansējumu, kurš nepieciešams izdevumu kompensēšanai. Faktiski trešo gadu pēc kārtas situācija ir tāda, ka jārisina jautājums par papildus līdzekļu piešķiršanu, jo šī nauda netika iekļauta budžeta plānošanas laikā. Mēs aicinām nopietni izturēties pret 2019. gada budžetu. Citādi mums nāksies vērsties valdībā ar papildus finansējuma piešķiršanas lūgumu," stāsta Pasažieru pārvadātāju asociācijas vadītājs Ivo Ošenieks.

Autotransporta direkcijā saka, ka pēdējais gads, kad neesot bijis deficīta, bija 2015. gads. Direkcijas vadītājs Kristians Godiņš norādīja, ka valstij jāatrod nauda, lai norēķinātos par pasūtītu un izpildītu darbu.

Электробус - Sputnik Latvija
Divi reisi, trīs pasažieri: autobusi pēc izsaukuma Latvijā nav iedzīvojušies

"Saprotams, ka pārvadātāji ilgāku laiku nevarēs izbraukt, nesaņemot attiecīgu maksu. Pastāv divi scenāriji: ievērojams pārvadājumu samazinājums vai visas programmas pārskatīšana," saka viņš.

Satiksmes ministrijā sagatavoja piedāvājumus budžeta papildināšanai: piemēram, jāpastiprina kontrole, lai vadītāji neņemtu naudu par braukšanu bez biļetes izsniegšanas. Tāpat iespējama videokameru izvietošana autobusos, tarifu pieaugums par 10-15%, autobusu aizvietošana ar lielu pasažieru vietu skaitu uz mazākiem un nerentablo reisu slēgšanu.

Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis paziņoja, ka Finanšu ministrijai dots uzdevums sagatavot piedāvājumus iespējamo finanšu resursu meklējumiem, lai papildus sešiem miljoniem sameklētu vēl trīs. Turklāt jāatrod arī gandrīz trīs miljonus eiro, kurus valsts palikusi parādā pārvadātājiem par pērno gadu.    

Ziņu lente
0