"Ienāks vairāk kuģu": SEB izsniedza Liepājas ostai 12 miljonus eiro

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Projektu plānots īstenot līdz 2020. gadam.

RĪGA, 2. oktobris — Sputnik. Kuģniecības un navigācijas drošības paaugstināšanai un lielas tonnāžas kuģu uzņemšanai Liepājas ostā tiks īstenots infrastruktūras uzlabošanas projekts, kopējie izdevumi sastādīs 41 miljonu eiro, raksta rus.db.lv.

SEB banka piešķīrusi ostai projekta īstenošanai ilgtermiņa aizdevumu 11 miljonu 800 tūkstošu eiro apmērā, tāpat finansējumu sniegs ES Kohēzijas fonds. Projekts paredz ostas kanāla padziļināšanu no 12,5 līdz 14,5 metriem, molu zemūdens daļas pārbūvi, priekšostas akvatorijas padziļināšanu, Liepājas Brīvostas un Karostas baseina hidrotehnisko aizsardzības konstrukciju atjaunošana, Ziemeļu vārtu atvēršanu kuģu satiksmei. Projektu plānots īstenot līdz 2020. gadam, tā kopējie izdevumi sastādīs 31 miljonu 700 tūkstošus eiro.

"Pateicoties ūdens ceļu sakārtošanai un kuģniecības drošības paaugstināšanai, un projekta rezultātā palielināsies arī ostas darba efektivitāte. Osta ir arī nozīmīgs darba devējs, tādēļ šī projekta īstenošana nesīs ieguvumus visai pilsētai. Esam gandarīti, ka Liepājas SEZ ir izvēlējies SEB banku par savu partneri šo projektu īstenošanai, un ceram, ka šis darījums kļūs par pamatu ilgtermiņa sadarbībai," citē SEB bankas valdes locekļa Arņa Škapara vārdus Baltic Course.

Kuģniecības drošības nodrošināšanai un ostas konkurētspēju pilnveidošanai Liepājas SEZ vadība laika posmā no 2014. līdz 2020. gadam īsteno trīs projektus ar ES Kohēzijas fonda līdzfinansējumu. Kopējie projetku izdevumi sastāda 41 miljonu eiro, no tiem 32 miljonus 300 tūkstošus eiro piesaistīs no Kohēzijas fonda.

Zvejnieki Liepājas ostā - Sputnik Latvija
Lietuvas transporta ministrs: Latvijas ostas Baltkrievijai nav izdevīgas

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, Liepājas osta grasās panākt kravu apgrozījuma pieaugumu par simtiem tūkstošiem tonnu, pateicoties Ukrainas lauksaimniecības kravu piesaisti, kuras seko tranzītā caur Baltkrieviju, kā arī šķeldu kravām no pašas Baltkrievijas. Augusta beigās Liepājā aizritējusi Latvijas un Baltkrievijas starpvaldību komisijas transporta grupas sanāksme. Puses turpināja diskusiju par Latvijas un Baltkrievijas sadarbības iespējām dzelzceļa pārvadājumu jomā.

Latvijas Liepājas ostas kravu apgrozījums 2018. gada janvārī — augustā palielinājies par 19,3%, salīdzinot ar attiecīgu pērnā gada rādītāju — līdz 4 miljoniem 976 tūkstošiem tonnu.

Graudu pārkraušanas apjoms palielinājies par 42% — līdz 2 miljoniem 66 tūkstošiem tonnu, celtniecības materiālu — palielinājies par 10% — līdz 482 tūkstošiem tonnu, naftas produktu — samazinājies par 16,5% — līdz 222 tūkstošiem tonnu.

Pirmajā pusgadā osta apkalpoja 762 kuģus — par 36 vairāk, nekā pirms gada, un 20 tūkstošus pasažieru — par  25,5% vairāk. Šobrīd Liepājas Speciālajā ekonomiskajā zonā darbojas 44 kapitālsabiedrības, kurās nodarbināti vairāk nekā 2100 darbinieki.    

Ziņu lente
0