Politika

Nacionālā apvienība nosaukusi savu kandidātu prezidenta vēlēšanās

© Sputnik / Оксана Джадан / Pāriet pie mediju bankasVēlēšanās
Vēlēšanās - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Nacionālās apvienības līdera Raivja Dzintara sacītā, prezidentam jābūt "līderim, iedvesmotājam, stratēģim"

RĪGA, 1. oktobris — Sputnik. Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) nosaukusi savu kandidātu Latvijas prezidenta vēlēšanās. Par viņu kļūs ES Tiesas tiesnesis Egīls Levits, ja viņš vēlreiz piekritīs būt izvirzītam prezidenta amatā, raksta rus.tvnet.lv.

Tāpat Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars paziņoja, ka neatbalsta Raimonda Vējoņa ievēlēšanu otrajā prezidenta termiņā. Pēc Dzintara sacītā, prezidentam jābūt "līderim, iedvesmotājam, stratēģim".

Arvils Ašeradens - Sputnik Latvija
Politika
Koalīcija nav gatava atbalstīt tautas balsošanu prezidenta vēlēšanās

Nacionālā apvienība atbalsta prezidenta ievēlēšanu atklātā balsojumā, savukārt pats Dzintars — arī ideju par prezidenta tautas vēlēšanām.

Iepriekš Zaļo un zemnieku savienība piedāvāja veikt grozījumus Satversmē par prezidenta tautas vēlēšanām, taču koalīcijas partneri paziņoja, ka nav gatavi atbalstīt šo ideju. Pēc kā Saeima otrajā lasījumā atbalstīja Satversmes grozījumus, kuri paredz prezidenta Saeimas vēlēšanas atklātā balsojumā.

Kā uzskata bijušais Latvijas prezidents Valdis Zatlers, piedāvājums par prezidenta tautas vēlēšanām ir praktiski neīstenojams.

"Ne tehniski, ne juridiski tas nevar notikt. Faktiski tā ir tikai tāda trokšņa celšana, jo par nākošajām vēlēšanām vispār nevar būt runa. Ja viņi nodos to komisijai, tas arī būs viss, kas notiks. Vajag teikt taisnību, nevis ar to pašu ideju spēlēties ar vēlētājiem priekšvēlēšanu laikā," pateica Zatlers.

Turklāt viņš norādīja, ka, ņemot vērā iespējamo Krievijas "iejaukšanos" Latvijas Saeimas vēlēšanās, ietekmēt viena cilvēka priekšvēlēšanu kampaņu ir daudz vieglāk, nekā "nozombēt simts deputātus, lai viņi kaut kā dīvaini nobalsotu".

Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Politika
Latvija ir gatava spert soli pretī tautas prezidenta vēlēšanām

"Tās pilnvaras, kas šobrīd ir prezidentam, ir ļoti lielas pilnvaras tajos brīžos, kad valstī ir krīze, kad Saeima vai tiesu sistēma nespēj kaut ko veikt. Tajā brīdī prezidentam ir ļoti lielas pilnvaras. Ja valstī viss ir kārtībā, prezidents vienkārši reprezentē valsti, skatās vīziju, uz kuru valstij būtu jāiet," pateica Zatlers.

Iepriekš Zatlers tāpat iestājās pret tautas prezidenta vēlēšanām un teica, ka šī ideja esot izdevīga Krievijai.

Krievija vairākkārt noliegusi apsūdzības par mēģinājumiem ietekmēt vēlēšanas dažādās valstīs. Prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs nosauca tās par "absolūti nepamatotām". ĀM ministrijas vadītājs Sergejs Lavrovs, runājot par it kā iespējamo Krievijas iejaukšanos vēlēšanās ASV, Francijā, Lielbritānijā un Vācijā, paziņoja, ka nekādu to apstiprinošu faktu nav.    

Ziņu lente
0