Politika

Zatlers par tautas prezidenta vēlēšanām: trokšņa celšana

© AFP 2023 / ILMARS ZNOTINSЭкс-президент Латвии Валдис Затлерс
Экс-президент Латвии Валдис Затлерс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais Latvijas prezidents Valdis Zatlers netic, ka valsts vadītāju kādreiz vēlēs tautas balsojumā.

RĪGA, 22. septembris – Sputnik. Rosinājums par tautas prezidenta vēlēšanām ir praktiski neīstenojams, paziņoja bijušais Latvijas prezidents Valdis Zatlers telekanāla RīgaTV24 ēterā.

Arvils Ašeradens - Sputnik Latvija
Politika
Koalīcija nav gatava atbalstīt tautas balsošanu prezidenta vēlēšanās

Iepriekš Zaļo un zemnieku savienība piedāvāja Satversmes grozījumus, kas paredz tautas prezidenta vēlēšanas, taču koalīcijas partneri paziņoja, ka neesot gatavi atbalstīt šo ideju. Aizvakar Saeima otrajā lasījumā atbalstīja Satversmes grozījumus par prezidenta ievēlēšanu ar atklātu balsojumu.

"Ne tehniski, ne juridiski tas nevar notikt. Faktiski tā ir tikai tāda trokšņa celšana, jo par nākošajām vēlēšanām vispār nevar būt runa. Ja viņi nodos to komisijai, tas arī būs viss, kas notiks. Vajag teikt taisnību, nevis ar to pašu ideju spēlēties ar vēlētājiem priekšvēlēšanu laikā," — pateica Zatlers.

Turklāt viņš norādīja, ka, ņemot vērā iespējamo Krievijas "iejaukšanos" Latvijas Saeimas vēlēšanās, ietekmēt viena cilvēka priekšvēlēšanu kampaņu ir daudz vieglāk, nekā "nozombēt simts deputātus, lai viņi kaut kā dīvaini nobalsotu".

"Tās pilnvaras, kas šobrīd ir prezidentam, ir ļoti lielas pilnvaras tajos brīžos, kad valstī ir krīze, kad Saeima vai tiesu sistēma nespēj kaut ko veikt. Tajā brīdī prezidentam ir ļoti lielas pilnvaras. Ja valstī viss ir kārtībā, prezidents vienkārši reprezentē valsti, skatās vīziju, uz kuru valstij būtu jāiet — viņam ir pietiekami daudz ko darīt," — pateica Zatlers.

Iepriekš Zatlers tāpat iestājās pret tautas prezidenta vēlēšanām un teica, ka šī ideja esot izdevīga Krievijai.

Ziņu lente
0