Porošenko neplāno atmaksāt Krievijai trīs miljardu dolāru parādu

© REUTERS / Michael DalderUkrainas prezidents Petro Porošenko
Ukrainas prezidents Petro Porošenko - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Londonas Augstā tiesa 2017. gadā lika Ukrainai izmaksāt Krievijai obligāciju nominālvērtību, par kurām Kijeva pieļāvusi defoltu.

RĪGA, 30. septembris — Sputnik. Ukrainas prezidents Petro Porošenko pauda pārliecību, ka Ukrainai nenāksies atmaksāt Krievijai trīs miljardu dolāru parādu, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Ukrainas līdera vārdiem "Inovācijas. Investīcijas. Harkovas iniciatīvas" foruma atklāšanas pasākumā.

Porošenko paziņoja, ka Ukraina spējusi pierādīt, ka ir netaisnīgi no tās pieprasīt šos maksājumus.

Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs - Sputnik Latvija
Londonas Augstā tiesa nostājusies Krievijas pusē Ukrainas parāda lietā

"Aizstāvējām no Krievijas prasībām atgriezt līdzekļus, kuri tika pamesti 2013. gada decembrī [Viktoram] Janukovičam (bijušajam Ukrainas prezidentam — Sputnik), kurš — to rāda videoieraksti — šos līdzekļus skaidrā naudā iekrāva savās mašīnās un izveda no Ukrainas," — klāstīja prezidents.

2013. gadā Krievija izpirka Ukrainas eirobondus trīs miljardu dolāru apmērā saskaņā ar ārpustirgus noteikumiem (ar kupona likmi piecu procentu apmērā gadā). Nākamo divu gadu laikā Kijeva savlaicīgi apkalpoja parādu, taču pēc tam pieļāva šo obligāciju defoltu.

Krievijas Finanšu ministrija vērsās Londonas Augstajā tieša. 2017. gadā tiesa paziņoja spriedumu par labu Krievijai un lika Ukrainai izmaksāt tai obligāciju nominālo vērtību — trīs miljardus dolāru, kā arī neveikto kuponu maksājuma summu — 75 miljonus dolāru un soda procentus. Turklāt maksājuma kavēšana Kijevai izmaksā 673 tūkstošus dolāru dienā.

Ukraina apstrīdēja spriedumu apelācijas tiesā, kura daļēji apmierināja tās sūdzību — tiesa apsolīja detalizētāk izpētīt Kijevas apgalvojumu par to, ka kredīts it kā esot paņemts Krievijas spiediena ietekmē.

Krievijas Finanšu ministrija paziņoja, ka iesniegs sūdzību pret šo lēmumu. Iestādē uzsver, ka pēc tās izskatīšanas britu tiesā, tiks nozīmēts jauns tiesas process, vai arī Kijevai nāksies pilnībā apmaksāt parādu.    

Ziņu lente
0