Visi – uz lielo sestdienas talku Salaspilī

© Sputnik / Sergey MelkonovSabiedriskās organizācijas "Mūsu atmiņas memoriāls" pārstāvis Aleksandrs Vasiļjevs
Sabiedriskās organizācijas Mūsu atmiņas memoriāls pārstāvis Aleksandrs Vasiļjevs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sestdien, 29. septembrī, Salaspils koncentrācijas nometnes atbrīvošanas dienas priekšvakarā notiks tradicionālā Veco garnizona kapu uzkopšana.

RĪGA, 28. septembris — Sputnik, Jevgeņijs Leškovskis. Sestdienas talka Vecajos garnizona kapos sāksies pl. 12.00. Tāpat kā līdz šim, to organizē godājamais Latvijas vēsturnieks, kultūras un publicistikas izdevuma "Klio" izdevējs Igors Gusevs. Viņš aicina visus pievienoties un sakārtot Vecos garnizona kapus.

Pēc tradīcijas, Salaspils koncentrācijas nometnes gūstekņu atbrīvošanas diena tiek atzīmēta septembra pēdējā svētdienā. Šo dienu Latvijas oficiālās iestādes demonstratīvi ignorē, tomēr pie memoriāla vienmēr ierodas liels skaits ļaužu, piemēram, no Latvijas Salaspils mazgadīgo gūstekņu biedrības, Latvijas Sociālistiskās partijas, dažādām vēstures biedrībām un meklētāju organizācijām, kā arī, protams, Krievijas un Baltkrievijas vēstniecību pārstāvji.

Sieviete noliek ziedus pie figūras Nesalauztais Salaspils Memoriālajā kompleksā - Sputnik Latvija
Jaunie Salaspils varoņi: apkaunojošs nāves nometnes vēstures pārrakstīšanas mēģinājums

Pēc ziedu nolikšanas ceremonijas Salaspils memoriālā (tagad to diemžēl izkropļo Okupācijas muzeja jaunā ekspozīcija) dodas uz līdzās esošajiem Vecajiem garnizona kapiem. Pagājušā gadsimta sākumā šī vieta bija iedēvēta par Pētera kapiem — te zemē guldīja Krievijas impērijas armijas kareivjus. Lielā Tēvijas kara gados hitlerieši šeit ieraka koncentrācijas nometnes gūstekņu līķus — tieši starp vecajiem kapiem. Hitleriešu noziegumu baismīgos pierādījumus pēc Rīgas atbrīvošanas atrada Republikāniskās nacistisko ļaundarību izmeklēšanas ārkārtējās komitejas locekļi.

Gadu gaidā šie kapi (ļoti neērti visām pusēm) vienkārši tika aizmirsti. To vietā izaudzis mežs, koku saknes noslēpušas vecos kapus, nelielā kapliča sabrukusi.

Pirms dažiem gadiem, kad Igors Gusevs uzņēma dokumentālo filmu "Salaspils STALAG", viņš ilgi meklēja šos kapus bijušās koncentrācijas nometnes apkaimē. Beidzot viņam paveicās, un kopā ar domubiedriem vēsturnieks teritoriju sakārtoja. Pēc tam ik rudeni un pavasari viņš vienmēr pulcē cilvēkus, lai šo vietu uzkoptu.

Ġribas ticēt, ka arī šoreiz — sestdien, 29. septembrī — kapos ieradīsies cilvēki, kam dārga piemiņa. Tas taču nav vajadzīgs mirušajiem, tas ir vajadzīgs dzīvajiem!

Ziņu lente
0