Nosaukti produkti, kuru cenas Latvijā varētu pieaugt līdz gada beigām

© Sputnik / Sergey MelkonovKakao pupiņa šķērsgriezumā
Kakao pupiņa šķērsgriezumā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārtikas produktu cenas ietekmējusi ne tikai neparastā svelme vasarā.

RĪGA, 28. septembris — Sputnik. Līdz gada beigām Latvijā varētu augt miltu izstrādājumu, olu, putnu gaļas un kakao cenas. Citu pārtikas produktu cenu pieaugums nav prognozēts, vēsta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Izdevums rus.db.lv informēja, ka nelabvēlīgo laikapstākļu dēļ graudaugu raža pasaulē šogad bijusi mazāka par 1,4%, un pasaules graudu krājumi saruks par 11% (lielākajās eksportētājvalstīs — pat par 23%). Kviešu raža Eiropas Savienībā un NVS valstīs sarukusi pirmo reizi vairāku gadu laikā, pie tam vienlaikus prognozēts augstākais to patēriņa līmenis. Kviešu cena pieaugusi par 10-30%, taču nepārsniedz pēdējo desmit gadu vidējo līmeni. Latvijā graudu raža šogad ir par 24% mazāka, un šis faktors ietekmēs miltu izstrādājumu cenas.

Овощной павильон рынка в Риге - Sputnik Latvija
Dārzeņi Latvijā ir dārgākie Baltijā – PVN samazināšana nav līdzējusi

Gulbe atzīmēja, ka patlaban daudzi pārtikas produkti Latvijā ir dārgāki nekā Lietuvā un Igaunijā. Šī parādība, iespējams, saistīta ar to, ka Lietuvā iedzīvotāju maksātspēja ir zemāka. Piemeram, lētākā rudzu maize Latvijā maksā 63 centus par kilogramu, baltmaize — 87 centus. Lietuvā lētākā rupjmaize maksā 41 centu par kilogramu, baltmaize — 70 centus par kilogramu.

Centra vadītāja prognozēja arī kakao cenu pieaugumu, jo tā ražošana pasaules tirgū samazinājusies par 2%, bet globālais patēriņš audzis par 4%. Kakao cenas ietekmē arī piegādes samazināšanās no Kotdivuāras un politiskā nestabilitāte Kamerūnā. Kafijas cenu līmenis joprojām ir zems, un to pieaugums nav gaidāms.

Piena produktu cenu pieaugums nav gaidāms: to ražošanas apjomi Eiropā pieaug. ES tikai nedaudz palielinājušās sviesta cenas. Latvijā zemākā fasēta sviesta cena nepārsniedz 7 eiro par kilogramu.

Cukura cenas krītas jau kopš gada sākuma — salīdzinājumā ar aizvadīto gadu tās ir gandrīz par 30% zemākas. Taču, ja tirgu ietekmēs naftas cenu pieaugums, palielināsies arī cukura cenas: nāksies lielāku daudzumu cukura novirzīt spirta ražošanai.

Gaļas cenas pasaulē nav būtiski mainījušās salīdzinājumā ar pagājušo gadu. Neskatoties uz to, ka pieaug izdevumi par lopbarību, līdz gada beigām nav paredzams arī cūkgaļas cenu pieaugums.

Piena produkti - Sputnik Latvija
Lietuvas Banka brīdinājusi par iespējamo pārtikas un apkures cenu pieaugumu

Gulbe pastāstīja, ka, neskatoties uz šogad novēroto sausumu, nav gaidāma arī augļu un dārzeņu cenu būtiska palielināšanās Eiropā, jo to ražošanas kopapjoms ir pieaudzis un konkurence tirgū ir augsta. Tāpēc Latvijas iedzīvotājiem nav jābīstas par to, ka varētu pieaugt augļu un dārzeņu cenas. Iepriekš lauksaimniecības kooperatīva "Mūsmāju dārzeņi" vadītāja Edīte Strazdiņa atzīmēja, ka šosezon gaidāmā dārzeņu raža būs aptuveni par trešdaļu mazāka nekā parasti, tāpēc visai ziemai Latvijā saražotās produkcijas varētu nepietikt.

Iepriekš Gulbe apliecināja, ka trūcīgā labības raža Latvijā novedīs pie cenu pieauguma produktiem, kuru ražošanā izmantoti graudi — ne tikai vistas gaļa, bet arī, piemēram, olas.    

Ziņu lente
0