Dārzeņi Latvijā ir dārgākie Baltijā – PVN samazināšana nav līdzējusi

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvā un Igaunijā dārzeņi un augļi joprojām ir lētāki, nekā Latvijā, - vienā valstī ir labvēlīgāks klimats, savukārt otrā ir zemākas kvalitātes preces, paziņoja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

RĪGA, 1. februāris – Sputnik. Neskatoties uz PVN samazināšanu Latvijai raksturīgiem dārzeņiem un augļiem no 21% līdz 5%, to vērtība joprojām ir augstāka, nekā kaimiņvalstīs Igaunijā un Lietuvā, pastāstīja Latvijas Radio intervijā Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Pēc viņas sacītā, pirmajā mēnesī pēc PVN samazināšanas grūti izdarīt secinājumus, vai izdevies sasniegt uzstādītos mērķus. Pagaidām var novērot notiekošo pārmaiņu tikai pirmās pārmaiņas.

Salīdzinot, cik dārzeņi un augļi maksāja Rīgā pērnā gada decembrī un šī gada janvārī, var vērot cenu pazemināšanos – vieni produkti kļuvuši vairāk lētāki, citi mazāk, pastāstīja Gulbe. Taču, salīdzinot cenas Baltijas tirgū, redzams, ka Lietuvā un Igaunijā gandrīz visi dārzeņi un augļi ir lētāki, nekā Latvijā.

"Viņiem palikusi lielā PVN likme – 21%, mums – 5%. Mums cenas lielākas," — atzīmēja Gulbe.

Zemākas cenas Lietuvā Centra vadītāja skaidro ar klimatu. "Lietuva ir vairāk uz dienvidiem, viņiem daudzi produkti izaug lētāk nekā pie mums," paskaidroja viņa. Savukārt Igaunijā, pēc viņas sacītā, precēm ir zemāka kvalitāte.

Veikals - Sputnik Latvija
Veikali Latvijā atgriežas pie vecajām dārzeņu un augļu cenām

"Ja paskatās Tallinas veikalus un Rīgas veikalus, tomēr mums ir plašāka izvēle un produkti nav tik vienādi. Tam nav samazinātais PVN, bet banāni Tallinas veikalos nedēļas nogalē bija švaki nopērkami. Mums tomēr ir citas kvalitātes," — piebilda Gulbe.

Tāpat viņa piebilda, ka dārzeņu un augļu cenas Lietuvā un Igaunijā ir zemākas, nekā Latvijā, jo šajās valstīs pastāv lielāka konkurence tirdzniecībā. Pazemināta PVN likme 5% apmērā Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, augļiem un ogām tika ieviesta sākot ar 2018. gada 1. janvāri. Tā attiecas uz svaigiem, mazgātiem, attīrītiem un iepakotiem augļiem, ja tie netika saldēti, sālīti un kaltēti.

Jaunais pievienotās vērtības nodoklis neattiecas uz produktiem, kuri netiek audzēti Latvijā vai arī tiek audzēti tikai nelielā daudzumā: banāni, apelsīni, arbūzi, sēnes, paprika un tml.

Standarta PVN likme pārtikas produktiem Latvijā ir 21%. Pazemināta likme 12% apjomā tiek piemērota bērnu pārtikai.

Ziņu lente
0